Menu Zavřít

Jak si koupit bod

26. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Automobilová doprava

Pověstná vynalézavost Čechů, jakožto národa podvodníčků, patrně nedosahuje míry vyčuranosti pirátů silnic ze Španělska. Ti se už stačili hbitě vypořádat s nově zavedeným bodovým systémem.
Od toho našeho se příliš neliší. Platí od stejného dne (1. července 2006) a řidiči zpod Pyrenejí disponují stejně jako naši dvanácti body – kromě začátečníků, ti se musejí spokojit s osmi. Přestupek stojí dva až šest bodů a případnou pokutu ve výši mezi devadesáti a šesti sty eury. Po vyčerpání bodového konta si řidiči musejí vzít půlroční řidičskou dovolenou, po jejímž uplynutí si zopakují řidičský kurz. Při překročení povolené rychlosti o více než padesát procent následuje okamžité zabavení řidičského průkazu.
Španělská verze bodového systému je tedy o něco mírnější než naše, přesto se nevyhnula ostré kritice médií už před svým zavedením. Jenže nejčernější prognózy místního tisku se nevyplnily, řidiči si na nový zákon velmi brzy zvykli a respektují jej. Ostatně, většina z nich vždy jezdila ukázněně a většina těch dříve neumravněných se zklidnila. Nechme mluvit čísla. Zatímco během druhého červencového víkendu loňského roku zahynulo při dopravních nehodách 44 osob, letos si vyprahlé španělské silnice vybraly ve stejném termínu „jen“ 27 lidských životů.
Najdou se však i nenapravitelní. Vzpomínám na jednoho Mallorčana, jenž při pění nesnesitelného italského šlágru zapomněl řídit, oběma rukama dirigoval svého společníka na zadním sedadle a se zavřenýma očima kličkoval z jedné strany okresky na druhou. Novela silničního zákona ho nijak nezměnila, nadále si jezdí svých třicet vně i uvnitř města a kouká všude kolem, jen ne na vozovku.
Většina neukázněných hispánských řidičů sice silnici sleduje, činí to však tak pozorně, že jim nezbývá čas sledovat ručičku tachometru. Narozdíl od českých „kolegů“ si však našli způsob, jak se s bodovým systémem vypořádat. Když při přestupku policisté jejich vůz vyfotografují, najdou si přes internet člověka, jenž policii řekne, že měl v daný moment auto od „kamaráda“ vypůjčené. Jeden bod odebraný z konta takového dobrovolníka přijde skutečného hříšníka na pouhých tisíc eur. Jak jednoduché, señores.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).