Menu Zavřít

Jak skloubit hudbu s restaurací? Dalibor Cidlinský obětoval spánek a investoval stovky nočních cest

16. 4. 2021
Autor: Jiří Starha/Universal Music. Cidlinský uprostřed mezi Lukášem Bundilem a Petrem Lexou z kapely Slza
  • Vyhledávaný hudební producent Dalibor Cidlinský Jr. už sedm let provozuje úspěšnou restauraci

  • Zrekonstruoval pro ni bývalou kovárnu z roku 1835

  • Jako jediná z Libereckého kraje se umisťuje v Maurerově výběru

  • Kvůli covidu nyní bojuje o přežití


Dalibor Cidlinský Jr. je vyhledávaným hudebním producentem. Podílel se na nahrávkách Jaromíra Nohavici, Marka Ztraceného, Tomáše Kluse či Daniela Landy. S Xindlem X a kapelou Slza dokonce přímo koncertoval. A to i v době, kdy se rozhodl pod zříceninou hranou Frýdštejn spolu s bratrem Janem otevřít restauraci Kovárna. „První myšlenka vznikla v koloně na D1. Vraceli jsme se z koncertu Xindla X a během cesty jsme se rozhodli, že se pokusíme zachránit objekt bývalé kovárny v naší rodné obci,“ vzpomíná Cidlinský na první impuls k nové oblasti podnikání.

Frýdštejnská Kovárna otevřela v červnu 2014 a záhy se stala vyhledávaným místem díky citlivě zrekonstruovanému interiéru, neopakovatelnému výhledu z celoroční zasklené terasy a samozřejmě skvělému jídlu. Zde dlužno podotknout, že Dalibor má nahrávací studio, Jan je zručným baskytaristou, ale vzdělání a tím spíše zkušenosti z provozování pohostinství neměli žádné. „To byl asi taky důvod, proč jsme do toho šli. Mysleli jsme si, že nejnáročnější bude rekonstrukce. V tom jsme se tolik nespletli, ale po prvním dnu provozu bylo jasné, že jsme teprve na začátku nové, náročné, ale velmi inspirativní cesty při objevování všech zákoutí gastronomie,“ říká dnes Dalibor.

Žádné hotely po koncertech

Ruinu kovárny z roku 1835, jedné z mála aspoň takto dochovaných si bratři vybrali pro lásku k historickým domům i designu, takže se snažili zachovat původní dispozice i originální duch domu, který by zároveň sloužil moderní restauraci s 16 Josper grilem na dřevěné uhlí. Dnes si tu hosté kromě jídla můžou dopřát luxusní wellness a dokonce se ubytovat. „Zadáním bylo propojit lidovou architekturu Kovárny s nejmodernější technologií v návaznosti na historické materiály. Chtěli jsme, aby vše působilo dojmem, jako by stavbu prováděli kameníci v roce 1835 a návštěvník nerozeznal původní prostory od nových,“ říká Cidlinský. „Wellness i tři originální apartmá byly hotové koncem roku 2020. Po pár dnech bohužel přišlo z důvodů nařízení vlády uzavření všech našich provozů a trvá dodnes.“

Ale zpět na začátek. Dalibor Cidlinský se nijak netají, že to období bylo hektické: „Několik let jsem spal maximálně pět hodin denně. Hráli jsme tehdy se Xindlem X a skupinou Slza a do toho všeho jsem ještě poměrně intenzivně produkoval ve svém nahrávacím studiu. Nebylo možné cestovat společnou dodávkou, vše jsem odřídil vlastním autem, abychom s bratrem co nejvíce využili čas. Takže skoro žádné hotely, ale po koncertech stovky nočních cest.“

Frýdštejnská Kovárna se stala vyhledávaným místem mimo jiné díky citlivě zrekonstruovanému interiéru. Zdroj: Archiv D. Cidlinského. Použito se souhlasem

Díky tomu bylo možné dopoledne pohlídat přípravu restaurace a po pár hodinách věnovaných studiové práci opět sednout do auta a vyrazit na koncerty. „Skloubení živého hraní a výletní restaurace je složité, vše zásadní se děje od pátku do neděle. Během velice náročné stavby nového wellness jsme se v roce 2019 rozhodli, že opustíme kapelu Slza a přerušíme veškeré živé koncertování. Cítil jsem, že je potřeba začít spát, pravidelně se stravovat a vkládat energii jen do vlastních projektů,“ vysvětluje Cidlinský.

Kuchaři jezdili z Prahy i Mostu

Kovárna stojí a vždy stála na strategickém místě. „Dříve i dnes se tu křižují cesty z Malé Skály, Jablonce nad Nisou, Liberce a Turnova, což bylo skvělé místo pro skutečnou kovárnu a nám přišlo, že to je ideální poloha i pro restauraci. Je samozřejmě příjemné odskočit si z nahrávání pár desítek metrů na skvělé jídlo a pití a neztrácet čas jízdou někam do města, ale původní motivace skutečně byla záchrana toho objektu,“ přiznává Cidlinský.

Dobrá gastronomie, která samozřejmě něco stojí, to na venkově nemá jednoduché. Cidlinský však připouští, že si nevede statistiku, kolik lidí jezdí do Kovárny z Liberce a kolik z Prahy. „Mám radost, že se Kovárna v malé vesničce Frýdštejn každým rokem umisťuje jako jediná z Libereckého kraje v top 100 v Maurerově výběru a že ji Lukáš Hejlík ve svém výběru označil za místo, které přesahuje svůj stín a děje se zde něco výjimečného,“ neskrývá pýchu na svůj podnik.

Jedni už hodili mikrofony do ringu, jiní nervózně sledují situaci kolem. Nad hudebními festivaly visí otazník
Přečtěte si také:

Jedni už hodili mikrofony do ringu, jiní nervózně sledují situaci kolem. Nad hudebními festivaly visí otazník

Ovšem, jak už bylo řečeno, nešlo to ani bez dalších obtíží. „Bez zkušeného personálu nemáte šanci, proto kromě skvělých místních kuchařů jezdili i z Prahy, jeden několik let dojížděl z Mostu a na podzim jsme přijali nového šéfkuchaře, který má zkušenosti z restaurací po celém světě. Bohužel přišla zatím největší nečekaná překážka v podobě covidu a začal boj o přežití,“ říká Cidlinský.

Naplno jedou jen úvěry

Jak silně Kovárnu zasáhla pandemie? Situace je prý katastrofální a Dalibor Cidlinský se drží hesla, že zážitek do krabičky nezabalí. „Náš koncept na grilu, servírování jídel, ani poloha restaurace nedávají prodeji přes okénko žádný smysl. Pandemie odstartovala zatím moji nejtěžší životní zkoušku. Zasáhla nás v té nejhorší době, kdy jsme všechny finanční prostředky investovali do wellness a ubytování s vidinou, že od loňského Silvestra bude vše naplno fungovat. Ovšem jediné, co jede naplno, jsou obrovské úvěry. To, že máte provoz skoro rok bez tržeb, stát ani banku vůbec nezajímá!“

Restaurace v zachráněné kovárně je pro Cidlinského splněný sen, design jeho velký koníček, díky kterému s bratrem sami ladili i nejmenší detaily v novém wellness i apartmánech, ale klíčová a životně důležitá je nyní pro Dalibora jeho studiová práce. „Té se naštěstí daří covidu navzdory,“ připouští restauratér a producent. Písničkář Xindl X nedávno prozradil, že jeho letitý spolupracovník nyní dělá i na několika písních na jeho připravovanou desku.

Kdy bude možné opět rezervovat stůl v Kovárně a kromě výborného jídla si užít pohled do malebného kraje, neví nikdo. Ovšem až to půjde, jistě to bude zase stát za to.

MMF24


Autor je šéfredaktorem projektu Planeta Hudba

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).