Menu Zavřít

Jak to bylo a bude

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M l u v č í     Č N B     M a r t i n     Š v e h l a

* Předseda Evropské komise Jacques Dellors v roce 1989 definoval tři etapy zavádění společné měny zemí unie. První byla zahájena v roce 1990 tím, že byly odbourány měnové a hospodářské bariéry mezi zeměmi (např. zrušení některých devizových omezení). Druhá etapa byla zahájena v lednu 1994 vytvořením Evropského měnového institutu, jehož úkolem bylo připravit fungování Evropské centrální banky. Třetí etapou je zavedení společné měny euro.

* Počet zemí, ve kterých bude od 1. ledna 1999 zavedena společná měna euro, byl určen v Bruselu letos 3. května. Bude to v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Portugalsku, Španělsku, Finsku, Irsku, Lucembursku, Nizozemsku a Rakousku, což jsou tedy členové Evropské měnové unie. Další čtyři země, které jsou členy EU, zatím se zavedením eura nesouhlasí, a to je Dánsko, Švédsko, Velká Británie a Řecko, které nesplňuje podmínky vstupu.

* Podmínkou vstupu do Evropské měnové unie (EMU) je splnění takzvaných maastrichtských kritérií. Ta jsou zakotvena v Maastrichtské smlouvě podepsané 7. února 1992, která právně zakotvila měnovou a hospodářskou unii. Již tehdy se země dohodly na zavedení společné měny, a to buď od ledna 1997, nebo ledna 1999. Již tehdy si Dánsko a Británie právně vymínily neúčast na společné měně. Mezi hlavní maastrichtská kritéria vstupu do EMU patří dosažení maximálně tříprocentní meziroční inflace, roční schodek veřejných rozpočtů maximálně do výše tří procent hrubého domácího produktu a celkový veřejný rozpočet maximálně do 60 procent HDP. Právě obtíže se splněním kritérií posunuly termín zavedení společné měny až na rok 1999.

* Bezhotovostní platby v domácích měnách zemí EMU budou banky provádět do posledního prosince roku 2001. Od 1. ledna 2002 tyto měny zaniknou a nahradí je euro. Úspory v markách či francích uschované doma pod polštářem musí šetřílci vyměnit za euro do 30. června 2002.

ebf - tip - debata

* Od 1. ledna 1999 euro nahradí dosavadní ECU, které přestane existovat, a převezme jeho dnešní střední kursy k měnám těchto zemí. Národní měny zemí jedenáctky budou sloužit pouze jako měny zástupné, tedy pro hotovostní platební styk.

* Od 1. ledna 1999 zahájí provoz Evropská centrální banka, jejímž prezidentem se stal bývalý guvernér nizozemské centrální banky a současný šéf Evropského měnového institutu Wim Duisenberg. Budou stanoveny přesné přepočítací koeficienty měn ve vztahu k euru. Kapitálové trhy zemí EMU přejdou na euro. V něm budou denominovány a kótovány cenné papíry, jakož i vypláceny dividendy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).