Menu Zavřít

Jak to má Babiš s lustračním osvědčením? Nejspíš ho čeká pozitivní

4. 11. 2013
Autor: Dušan Kütner, E15

Může byznysmen a politik Andrej Babiš vstoupit do vlády, přestože byl evidován komunistickou Státní bezpečností (StB) jako tajný spolupracovník rozvědky? Babiš se na Slovensku soudí a doufá v rozsudek, jímž by dosáhl výmazu z historických pramenů tajné policie. Ani veřejné očištění však nemusí znamenat, že mu bude vydáno negativní lustrační osvědčení. A bez něj se ministrem v Česku nestane.

Názory právníků na případ se liší. Lustrační zákon stále platí a ani rozsudek soudu podle některých ministerstvo vnitra neopravňuje k tomu, aby Babišovi negativní lustrační osvědčení vydalo. „I lidé, kteří vyhrají spor, dostanou opět pozitivní lustrák, protože minulost se nedá měnit. Soud může říct, že byl dotyčný evidován neoprávněně, ale nemůže změnit historický fakt,“ myslí si Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Jiní právníci zase vznášejí pochybnosti, zda může být Babiš pozitivně lustrován, když jej StB evidovala na Slovensku. Ve veřejně dostupné databázi českého Archivu bezpečnostních složek totiž Babiš nefiguruje. „V evidencích Archivu bezpečnostních složek byl k osobě Andrej Babiš, nar. 2. 9. 1954, dohledán záznam o vedení svazku r. č. 25085 XII. správa SNB, což byla správa kontrarozvědky SNB v Bratislavě,“ potvrdila šéfka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková.

Ústav pro studium totalitních režimů nicméně disponuje také materiály, jimiž Babiš prochází. Jeho jméno je například dohledatelné v databázi EZO (evidence zájmových osob) na webových stránkách aktivisty Stanislava Pence Svazky.cz. Databázi EZO si od Archivu bezpečnostních složek vyžádal v rámci šetření porušení zákona na ochranu soukromí těmito stránkami Úřad na ochranu osobních údajů. Archiv vyhověl a databázi předal. Jelikož byla databáze EZO součástí vyšetřovacího spisu, Stanislav Penc požádal o kopii, kterou obdržel a zveřejnil na webu.


Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


O Andreji Babišovi čtěte více:

Průzkum: Babiš dokázal oslovit podnikatele a dřívější nevoliče

MMF24

Premiérem se stane Andrej Babiš. Jestli bude chtít

Babiš: Vládu ať sestaví ČSSD a KDU-ČSL. ANO ji možná podpoří


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).