Říká se jí země požitků. Mají tu nejslavnější karneval, nejdelší pláž, nejkrásnější ženy, nejlepší fotbalisty… Co však Brazílie nabízí z kulinárního hlediska?
Foto: Profimedia.cz
Brazílie je pátý největší stát světa, tvoří ho 27 spolkových zemí. Žijí tu potomci původních obyvatel – indiánů –, afrických otroků, portugalských objevitelů, španělských kolonizátorů a míšenci. A jak se liší lidé, liší se i krajina. Zatímco na severu najdeme největší deštný prales na světě, ten amazonský, jih Brazílie tvoří savany. Odlišnosti jednotlivých regionů i kultur se zrcadlí v pestrosti místní kuchyně.
I když je brazilská kuchyně jednotlivých regionů velmi rozmanitá, existuje pokrm, který znají snad všichni Brazilci. Je to národní jídlo feioada. Připravuje se z černých fazolí a mnoha druhů mas. Původně to byl pokrm černošských otroků, připravovaný z odřezků, které páni nepovažovali za hodné snědení. Ve feioadě tak můžete najít třeba prasečí ouška, kolínka, uzený jazyk nebo škvarky z vepřových kůží. Tohle jídlo sice na první pohled nevypadá vábně, chutná ale skvěle a v současnosti se servíruje i v těch nejlepších brazilských restauracích.
Požitky z pláže
Nejoblíbenějším cílem turistů směřujících do Brazílie je stát Bahia, ležící u pobřeží Atlantiku. Chlubí se nejkrásnějšími plážemi a bohatým kulturním dědictvím. V tomto regionu žije mnoho potomků afrických otroků, které sem přivezli evropští kolonizátoři. Základem místní kuchyně jsou proto fazole, zelenina, ovoce, mouka z manioku, mořské ryby a plody. Třeba krevet tady mají tolik, že je suší a používají jako ozdobu i dochucovadlo.
Brazilci pokrmy připravují obvykle na palmovém oleji. Ten obsahuje nejvíce přírodního vitaminu E ze všech olejů, je v něm také mnoho antioxidantů, betakarotenu, koenzymu Q10 a vitaminů D a K. Díky těmto látkám předchází zvyšování vysokého krevního tlaku a odvrací arteriosklerózu. Nadto působí proti rakovině a zpomaluje proces stárnutí.
K povalování na pláži patří tekuté občerstvení a ovoce. Plážoví prodavači nosí své stánky s sebou, buď přes rameno jako termobox, nebo jako košík na hlavě, z něhož nabízejí různé druhy ovoce. Určitě ochutnejte guavu, která nádherně voní i chutná – trochu jako hrušky, trochu jako jahody – a navíc je velmi zdravá. Obsahuje pětkrát více vitaminu C než srovnatelně velký pomeranč, ale i další cenné látky. K pití na pláži nabízejí prodavači ovocné džusy, třeba právě ten z guavy, osvěžující mátový čaj a slavný koktejl caipirinha, připravený z místního třtinového rumu cachaca, limet a třtinového cukru.
Co se skrývá v pralese
Na poněkud odlišnou kulturu i kuchyni narazíte v Amazonii. Tento brazilský region tvoří největší prales světa, který skrývá obrovské rostlinné bohatství. Základní potravinou je tu velká sladká brambora zvaná maniok. V syrovém stavu je hlíza jedovatá, ovšem po patřičném zpracování se dá konzumovat na různé způsoby; obvykle se z ní vyrábí mouka.
V pralese roste také obrovské množství léčivých bylin, prý je jich až 650 druhů. Na brazilských tržištích můžete koupit bylinkový preparát na každý neduh, který vás napadne. K pralesním pokladům patří ovoce acai. Jsou to bobule o něco větší než borůvky, nejprve zelené a po dozrání temně fialové, chutnají jako nevýrazná čokoláda. Tyto bobule se řadí mezi superpotraviny, údajně jsou nejsilnějším přírodním antioxidantem na světě a obyvatelé Amazonie jim vděčí za pevné zdraví a dlouhověkost.
Další slavnou amazonskou bobulí je guarana. Její pikantní nahořklou chuť a povzbuzující účinky známe z energetických nápojů. Oproti kofeinu se energie z guarany uvolňuje postupně, takže nenásleduje útlum. Guarana také podporuje imunitní systém a regeneraci organismu.
Koktejl caipirinha Suroviny na 1 nápoj: • 1 limeta • 1 lžička třtinového cukru • 5 cl rumu cachaca (destilát z cukrové třtiny) • drcený led • 1–2 limetové lístky Postup: Limetu důkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a rozmačkáme ve sklenici dřevěným tloučkem. Přidáme cukr, cachacu, led a limetové lístky a vše promícháme. Lahůdka od gauchů**
V jižních regionech Brazílie žijí potomci portugalských a španělských dobyvatelů a domorodých indiánek zvaní gauchové. Na místních savanách tito kovbojové chovají skot, jehož pověst překračuje brazilské hranice. Gauchové vám samozřejmě budou tvrdit, že brazilské hovězí je nejlepší na světě, rozhodně lepší než to argentinské.
Zda gauchové o kvalitě místního hovězího nelžou, si ověříte v churrascarii, restauraci podávající churrasco. Jedná se o velké kusy masa grilované v celku na obřích špízech, z nichž se postupně odkrajují plátky přímo na talíř. Za jednotnou cenu tady můžete sníst, co se do vás vejde. Dostanete kolečko, které je z jedné strany zelené, z druhé červené. Dokud chcete pokračovat v jídle, necháte ho na stole ležet zelenou stranou vzhůru a číšníci vám přinášejí další a další dobroty. Když už nemůžete, otočíte vzhůru červenou.
Pokud se do Brazílie hned tak nepodíváte, můžete churrasco vyzkoušet i v Praze, připravují ho tam hned dvou restauracích. A naše rada? Při churrascu se vyplatí nemít velké oči hned zpočátku. Nejprve vám totiž nabídnou běžnější kusy masa, až postupem času se dostává i na ty vybranější, třeba květovou špičku nebo svíčkovou. Byla by škoda, kdybyste si v tu chvíli museli dát červenou.