Menu Zavřít

Jak vylepšit firemní IT? Pomůžou dotace

14. 1. 2010
Autor: profit

Od začátku letošního roku mohou malé a střední české firmy opět žádat o dotace na vylepšení podnikových informačních technologií. V rámci třetí výzvy programu ICT v podnicích je pro ně ve fondech EU připraveno půl miliardy korun.

Autor: ec.europa.eu

Plánujete ve své firmě nákup po­čítačového vybavení nebo třeba ­zavedení nového ekonomického podnikového softwaru? I více než polovinu této investice vám může zaplatit dotace z evropských strukturálních fondů. Od začátku letošního ledna totiž agentura Czech­Invest začala přijímat v rámci takzvané třetí výzvy operačního programu ICT v podnicích žádosti o dotace na počítačové investice.

Malé a střední české firmy díky tomu mají šanci získat na projekty rozšiřování nebo zavádění informačních a komunikačních technologií dotace od 350 tisíc do 20 milionů korun. Celkem je pro ně připraveno půl miliardy.

Hardware, software i outsourcing

Škála možných projektů, na něž se program ICT v podnicích vztahuje, je poměrně široká a neomezuje se pouze na nákup počítačů nebo softwaru. „Dotaci lze získat na mnoho aktivit, od pořízení hardware, software a souvisejících služeb přes práci expertů nebo přístup k databázím až po zavedení ERP systémů řízení různorodých podnikových činností,“ vypočítává možnosti pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. O dotaci lze podle ní žádat dokonce i při outsourcingu některých IT činností mimo firmu.

Obecně platí, že hlavním kritériem pro obdržení dotace je především kvalitativní posun ve fungování firmy či jinak řečeno zvýšení konkurenceschopnosti. Zatímco pouhé nahrazení zastaralých počítačů novými přístroji zřejmě neuspěje, nákup serveru nutného pro provozování ekonomického firemního softwaru má velkou šanci. V oblasti softwaru vypočítává výzva zejména aplikace, jako jsou informační systémy pro řízení vztahů se zákazníky, správa vnitropodnikových zdrojů, nástroje pro business intelligence, management dodavatelského řetězce, vývojový a modelářský software a podobně.

Přestože může dotace uhradit až 60 procent nákladů na investici, firmy s evropskými penězi nemohou počítat přímo při financování projektů. Dotace se totiž vyplácejí zpětně, až po uvedení projektu do provozu.

Velké firmy a Pražané mají smůlu

Program ICT v podnicích velmi přesně specifikuje nejen přijatelné projekty, ale také okruh firem, pro něž jsou dotace určeny. Pravidla jsou striktní a mnoho podniků předem vylučují. Dotace mohou získat pouze společnosti z přesně specifikovaných oborů. Například zemědělská prvovýroba, ocelářství nebo uhelný průmysl jsou vyloučeny úplně. Podniky musejí podnikat ve zpracovatelském průmyslu. Podrobný výčet všech podporovaných oblastí podnikání je k dispozici na webových stránkách CzechInvestu.

O dotace nemohou žádat ani velké firmy s více než 250 zaměstnanci a obratem nad 50 milionů eur ročně. Program je totiž pri­márně určen ke zvýšení konkurenceschopnosti a posílení malých a středních podniků. Velikost společnosti ovlivňuje i výši dotace. ­Zatímco malé firmy s méně než 50 zaměstnanci mohou získat až 60 procent celkové investice, střední firmy se musejí spokojit se 40 procenty. Omezení přitom platí nejen co do velikosti firmy nebo druhů investic, na něž je možné dotaci získat, ale také z hlediska teritoriálního. Například Praha, která je ekonomicky nejsilnějším českým regionem, je z programu ICT v podnicích vyloučena úplně. Naopak podniky z méně rozvinutých regionů s vysokou nezaměstnaností, jako jsou severní Čechy nebo Morava, mají šanci na nejvyšší dotace.

Komplikací by pro některé firmy mohla být nutnost podávat všechny žádosti o dotace v rámci programu ICT v podnicích výhradně v elektronické podobě. Slouží k tomu aplikace eAccount na stránkách agentury CzechInvest. Při elektronickém odeslání je však nutné žádost elektronicky podepsat. Podniky, které nevlastní digitální certifikát k elektronickému podpisu, si jej proto ještě před podáním musejí pořídit například u České pošty, První certifikační autority nebo společnosti eIdentity. Odhlédneme-li od povinnosti použít e-podpis, je elektronické podání pohodlnější než papírová forma: podnikatel si v aplikaci eAccount může prohlížet aktuální stav hodnocení žádosti, může do ní přistupovat 24 hodin denně a ušetří také na poštovném.

Raději dříve než později

Příjem žádostí v agentuře CzechInvest probíhá ve dvou fázích. V první fázi, která trvá od ledna do konce října 2010, mohou firmy podávat takzvané registrační žádosti. U nich se průběžně posuzují formální náležitosti a splnění kritérií pro získání dotace. Pokud firma projde tímto prvním „sítem“, může postoupit do druhé fáze a do devadesáti dnů od schválení registrační žádosti podat detailní, takzvanou plnou žádost.

Časové hledisko přitom podle mluvčí CzechInvestu Lucie Kocourkové nehraje roli, a neplatí tedy známé pravidlo „kdo dřív přijde, dřív mele“. „Po skončení této druhé fáze, tedy nejpozději na konci února 2011, CzechInvest všechny plné žádosti předá hodnotitelské komisi. V té je zastoupen CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu a IT odborníci,“ vysvětluje Lucie Kocourková. Komise poté z projektů vybírá ty nejlepší, a to až do vyčerpání celkové sumy dotací, tedy půl miliardy korun. Základními bodovanými kritérii žádostí jsou přitom ekonomické hodnocení
žadatele, zkušenosti a odborné předpoklady, soulad se strategickými cíli programu ICT v podnicích a technická část.

Pověřená ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová přesto radí s žádostí příliš neotálet. „Doporučuji připravit žádost co nejdříve a nečekat na poslední týden příjmu žádostí tak, jak to podle našich zjištění dělá mnoho podnikatelů,“ upozorňuje Rudyšarová. Například při druhé výzvě podle ní zaslala žádosti v posledním týdnu téměř polovina firem. Podle mluvčí Lucie Kocourkové sice CzechInvest přijímá všechna podání a datum odevzdání, pokud nepřekračuje konec října 2010, nehraje roli, problémy se ale přesto mohou vyskytnout. „Vzhledem k tomu, že se žádosti podávají pouze elektronicky, může při návalu v posledním týdnu dojít k technickým problémům, například padání systému, které znemožní žádost odeslat,“ konstatuje Lucie Kocourková.

CIF24

Stovky žádostí v prvních výzvách

O operační program ICT v podnicích projevily české firmy velký zájem i v prvních dvou výzvách. V první výzvě v roce 2007 se na CzechInvest obrátily přes čtyři stovky firem. Z nich do druhé fáze postoupilo 340 podniků. Ty se při podání plné žádosti ucházely o celkem 770 milionů korun. Vzhledem k omezení celkové sumy dotací na půl miliardy korun pak uspěla před hodnoticí komisí zhruba polovina z nich. O rok později, kdy byla v rámci druhé výzvy k dispozici dokonce miliarda korun, o dotace požádalo přes 370 firem. Největší zájem byl na Moravě a ve Středočeském kraji.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).