Menu Zavřít

Jak vyřešit nerovnost ve světě? Miliardář Branson radí zavést univerzální příjem

9. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Britský miliardář Richard Branson si myslí, že řešením nerovnosti příjmů ve světě by mohlo být zavedení základního nepodmíněného příjmu. Podle něj by k takovému kroky mohly sáhnout USA a evropské země.

Branson se pro zavedení univerzálního příjmu vyslovil v odpovědi na otázku, co by měli udělat odpovědní lidé se sociálními problémy a příjmovou nerovností.

Světová charitativní organizace Oxfam vydala v lednu analýzu, z níž vyplývá, že 82 procent růstu světového bohatství připadlo loni jednomu procentu nejbohatších lidí. Ekonomická situace chudší poloviny země se za loňský rok nezměnila vůbec.

„Je hanebné, že lidé spí na ulicích, když je všude kolem nich tolik materiálního bohatství,“ rozčílil se Branson, zakladatel společnosti Virgin, jehož hodnota majetku činí podle žebříčku agentury Bloomberg 5,69 miliardy dolarů.


Nebezpečný návrh. Univerzální příjem by EU stál stovky miliard eur, tvrdí Petr Zahradník

Zlaté konfety byly součástí kampaně za zavedení nepodmíněného základního příjmu ve švýcarském Baselu v roce 2016. Švýcaři v referendu návrh odmítli 76,9 procenty hlasů


Dalším z důvodů pro zavedení univerzálního příjmu je podle Bransona trvající vzestup umělé inteligence. Britský miliardář si myslí, že se blíží doba, kdy budou lidé pracovat tři dny v týdnu a víkend se bude skládat ze čtyř dnů. Lidé by podle něj měli být ohodnoceni stejně i za menší počet odpracovaných hodin.

Koncept univerzálního příjmu už testovaly či testují některé bohatší země. Na začátku roku 2017 začalo vyplácet vybrané skupině obyvatel nepodmíněný příjem 560 eur měsíčně Finsko. Zatím největší experiment loni spustila kanadská provincie Ontario, kde čtyři tisíce lidí dostávaly každý měsíc na účet přes 1000 kanadských dolarů. Rozpočet na experiment, který má trvat celkem tři roky, dosáhne 150 milionů kanadských dolarů. Už dříve odmítli základní příjem v referendu Švýcaři.

MMF24

 banner Fortuna

Dále čtěte:

Soumrak nad horníky. Polovinu z nich nahradí roboti už po roce 2020

Studie: Automatizace ovlivní půlku pracovníků, nezaměstnanost ale výrazně nezvýší

Obrana před roboty: Havaj zvažuje univerzální příjem

Komentář: Socani všech vyznání, neblbněte!


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).