Menu Zavřít

Jak zhubnout Jančíka

3. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Komunální energetika

EBF24

Hlavním městem se šíří výzva na odhlášení od dodavatele elektrické energie Pražské energetiky (PRE). Jejím důvodem je ustanovení kontroverzního exstarosty Prahy 5 Milana Jančíka místopředsedou představenstva firmy. „Spočítali jsme, že odhlášení zhruba tří tisíc domácností by v záporném slova smyslu vykompenzovalo kšeft za 170 milionů korun, kterým Milan Jančík završil své smíchovské starostování,“ potvrdil týdeníku EURO v SMS zprávě jeden z iniciátorů výzvy.
Milan Jančík byl členem představenstva PRE šest let a za rok svého sezení ve statutárním orgánu firmy vyinkasoval 2,4 milionu korun. S postem starosty se rozloučil příjemným dárkem pro PRE. Začátkem října server ParlamentniListy.cz upozornil na to, že poslední den ve funkci Jančík pomohl prosadit dodatek smlouvy městské části s PRE. A stal se místopředsedou představenstva.
Pražská energetika pro radnici zajišťuje počítače a spravuje informační technologie. Pětiletou smlouvu z roku 2005 za 88 milionů korun prodloužil dodatek do konce roku 2015 s možností prodloužení do roku 2020. Firmě to může přinést až 177 milionů korun. Smlouva pamatuje i na inflaci a případný růst DPH. Sama PRE přitom musí zajistit 30 procent služeb, na zbytek si může najít subdodavatele.
„Já jsem podle zákona střet zájmů ohlásil, že zde můžu být v konfliktu, nicméně zákon mi nezakazuje hlasovat, a proto jsem se hlasování zúčastnil,“ zdůvodnil Jančík listu MF Dnes své hlasování ve prospěch kontraktu s firmou, v níž má místo ve vedení. S ohledem na to, jak Pražané zareagovali na pakt ODS a ČSSD na magistrátu, není vyloučeno, že portfolio klientů PRE v dohledné době poněkud zeštíhlí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).