Menu Zavřít

Jak žije Jana Fialová

28. 4. 2004
Autor: Euro.cz

ředitelka módního domu Taiza

Jana Fialová začala vysokoškolská studia na právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, před rozdělením Československa přestoupila na právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Již během studií pracovala v advokacii, od roku 1997 se úzce specializuje na konkurzní právo. V letech 1997 až 1999 působila ve francouzské účetní a auditorské firmě AGEXCO v Lyonu a Chalon sur Saône. Ředitelkou Taiza se Jana Fialová, praneteř výtvarníka a zakladatele pop-artu Andyho Warhola, stala na jaře roku 2003.

Jak nejraději trávíte volný čas? Jak nejčastěji?
Snažím se ho trávit aktivně, mám ráda procházky se psy, a když je počasí, že by ani psa nevyhnal, ráda čtu.

Který je váš oblíbený sport?
V zimě lyže, v létě golf a nejnověji i přístrojové potápění. Hodně běhám, snažím se aspoň patnáct kilometrů týdně - je to úžasné na vyčištění hlavy, zahnání stresu a nabíjí mě to spoustou energie.

Co považujete za svůj největší sportovní úspěch?
Že jsem zvládla potápění a že mě nadchlo. Mám totiž od dětství strach z vody a ponořit hlavu bylo pro mne zcela nemožné. Překonala jsem sebe samu, teď už zvládnu snad všechno.

Do které země (města) se ráda vracíte?
Miluji Francii, je to nádherná země, kde najdete všechno: moře, oceán, hory, krásná města a hlavně skvělou kuchyni a vynikající víno. Z měst se ráda vracím do Říma, to mě naučil manžel. Musí tam každý rok aspoň jednou, jinak by se mu prý nedařilo :-) Máme malé rituály: vždy pronajmeme motorku u stejné firmy, bydlíme ve stejném hotelu, musíme k fontáně di Trevi, do Vatikánu do St. Pietra, na kapučíno na Piazza Navona…

Jakou část roku strávíte v zahraničí?
Pracovně jezdím často, hlavně do Francie a Itálie. I dovolenou trávím většinou v zahraničí, ale to moc často není :-(

Která je vaše oblíbená restaurace?
Devět let pravidelně chodím na ryby a středomořskou kuchyň k panu Pleskymu do La Cambusy na Smíchově. Je to vynikající člověk a skvělý kuchař a nikdy nezklame. Prozrazuje mi různé finty na vaření a já jsem pak doma za kuchařského mistra.

Jakým pokrmům dáváte přednost, jaké preferujete nápoje?
Francouzské moderní kuchyni plné rafinovaných chutí a neobvyklých kombinací. Mám ráda také japonskou nebo italskou kuchyni, ale nikdy neodolám bryndzovým haluškám od maminky. Z nápojů jemné šampaňské nebo víno.

Patří vaření k vašim hobby?
Stává se z něj moje vášeň. Nakupuji kuchařské knihy a podle nich experimentuji. Mým posledním úlovkem je kniha od skvělého francouzského kuchaře Alaina Ducase, je v ní víc než 700 receptů, tak budu mít chvíli co dělat.

Jak bydlíte?
V rodinném domě za Prahou. Je tam klid a psi se mají kde proběhnout. A když mě chytnou pěstitelské sklony, můžu se vyřádit na zahradě.

Jak je váš dům vybaven? V jakém stylu?
Nejsem příznivcem velkolepých rezidencí, tudíž fitness, bazén, saunu, vinárnu ani domácí kino u nás nenajdete. Mám ráda velké čisté prostory, hodně světla, velká okna, spoustu květin, zařízení jednoduché, kombinace 30. let a moderního. Mým ideálním domem je vila Tugendhat, architektonické dílo dotažené k dokonalosti.

Jakou knihu čtete nebo jste v poslední době četla?
Čtu hodně, někdy propadnu detektivkám, jindy historické romány. Teď jsem začala číst životopis Madeleine Albrightové - zajímavě psaný životní příběh skvělé a odvážné ženy.

Jakým služebním vozem jezdíte?
Pro služební účely používám soukromé auto.

Jaké máte privátní auto? Jste s ním spokojena?
Řídím ráda, vyzkoušela jsem několik aut, třetím rokem jezdím v Audi A4. Je to svižné a bezpečné auto, s vynikajícím výkonem a spotřebou. Letos plánuji výměnu, snad zkusím něco většího.

Jaký automobil byste si koupila, kdybyste měla k dispozici jeden milion korun?
Nevím, zda by milion stačil, ale určitě starý zelený Jaguár typ E.

Jak investujete? Bankovní účty:
Mám několik, ale používám jen ty, ke kterým se dostanu přes internet nebo homebanking. Nesnáším fronty v bankách. Ale za investici je považovat nemohu: co na ně přijde, hned utratím.

Stavební spoření a ostatní produkty se státní podporou:
Nemám.

Životní pojištění:
Vždy jsem odolávala různým nabídkám pojišťoven, ale před rokem jsem snad „dospěla“ a pojistila skoro celou rodinu. Už chybí jen zdravotní pojištění na psy, to by se mi moc hodilo.

Majetková pojištění:
Běžná pojištění domácnosti a domu.

Podílové fondy:
Žádné.

Akcie / dluhopisy:
Poslední akcie, z kuponové privatizace, jsem úspěšně prodala se ziskem v roce 1994, když jsem potřebovala novou pračku. Od té doby jsem kouzlu akcií nepodlehla. Ale kdo ví, možná to bude jako s životním pojištěním.

Nemovitosti:
Jedna zatím stačí.

Dluhy:
Nedlužím, asi bych z toho nemohla spát.

Kdo se v domácnosti stará o peníze?
Bohužel já, snažím se být zodpovědná, ale moc mi to nejde, jinak by investic bylo víc.

EBF24

Investujete do vína, obrazů či jinak netradičně?
Investuji do sebe a do svých blízkých. Ráda dávám dárky a ráda si užívám života, to je ta nejlepší investice, kterou si člověk může dopřát.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).