Je tady léto, hlavní sezona pro všechny české pivovary. A také doba, kdy řada pivovarů kvůli obrovské spotřebě zkracuje dobu ležení svých piv. I o tom jsme si povídali s Alešem Dvořákem, obchodním sládkem Budějovického Budvaru.
* Jak se pivovary můžou připravit na horké léto, aby jim nedošlo pivo?
Navařit dost piva dopředu. A třeba já bych vařil lehké ejly.
* Některé pivovary v létě pouštějí pivo ze sklepa ještě předtím, než dozraje. Je tento nešvar opravdu nutný?
Nutný? To není vhodné slovo. Prostě se nedá nic dělat. Buď pivo brutálně zdraží, nebo řekne, že došlo. Když má pivovar málo ležáckých tanků, rychle se vypije.
* Jaké pivní osvěžení volíš v letních dnech ty?
Právě ty lehké ejly.
* Loňské léto v Česku bylo ve znamení boomu svrchně kvašených piv NEIPA, co to bude letos?
Budou to opět nejrůzější druhy stylu IPA, například Brut IPA. Ale cítím, že letos půjdou i kyseláče. Vynikající jsou ze Zichovce, Cobolisu a třeba i v sokolovském Permonu ho umějí taky.
* Horké počasí je ideální pro slabší piva, byl i toto důvod, proč jste spolu s Cobolisem uvařili desítku Společné z Budvaru?
Naprosto jednoznačně. Chtěli jsme lehké a příjemně pitelné pivo na léto a nijak silné na alkohol. Ochutnat ho můžete v pražském pivovaru Cobolis a v některých hospodách Budějovického Budvaru. •
Na dotazy odpovídal Aleš Dvořák, obchodní sládek národního pivovaru Budějovický Budvar