Menu Zavřít

Jaké nemovitosti Speychal či jeho firmy vlastní

16. 4. 2016
Autor: Euro.cz

MISTR OFFSHORE Firmě ČKD Praha DIZ patří výrobně-logistický areál s provozními stavbami o celkové ploše zhruba pět tisíc metrů čtverečních v Hloubětíně. Ve Vysočanech pak průmyslově-logistický areál o celkové ploše cca dva tisíce metrů čtverečních. Ten druhý je zatížen zástavním právem k zajištění pohledávek ve výši téměř pěti milionů eur ve prospěch Sberbank CZ.

Firma od prosince 2015 sídlí na adrese Praha 9 – Vysočany, Kolbenova 942/38a, předtím od roku 1994 až do konce roku 2015 na adrese Praha 9 – Vysočany, Kolbenova 499. V prvním případě jde o administrativní budovu, kterou vlastní spřízněná developerská firma KCD 4, jejímž stoprocentním vlastníkem je propojená britská offshorová firma Codeco Capital Investment. V druhém případě pak jde o rozsáhlý administrativní, průmyslový a logistický areál ve vlastnictví dceřiné firmy DCD – Daňkova City Development.

Několik dalších společností ze skupiny, například ČKD Elektrotechnika, sídlí také ve Vysočanech v rozsáhlém průmyslovém objektu, který patří firmě ze skupiny Finergis Real, jejímž jediným akcionářem je mateřská společnost ČKD, britská Hanbury Finance.

Společnost ČKD Energy má sídlo v jiné administrativní budově ve Vysočanech, která patří firmě Kolbenova City Development, jejímž jediným akcionářem je uvedená britská offshorová firma Codeco Capital Investments.

Další častá adresa, na které mají společnosti ze skupiny umístěny své sídlo (například ČKD Asset, ČKD Group a ČKD Investment), je v Praze 10 – Michli, což je rozlehlý bytový dům ve vlastnictví další spřízněné developerské firmy Sychrov Real. Také Sychrov Real je ve vlastnictví kyperské offshorové firmy Ullinup Limited.

EBF24

Speychal vedle oficiální majetkové struktury velmi často souběžně využívá i struktury offshorových společností se sídlem v daňových rájích. Týká se to hlavně nemovitostí. Blízkým spolupracovníkem je v tomto směru podle informací týdeníku Euro Petr Gregor, se kterým Speychal historicky figuroval v angažmá šesti obchodních společností. Blízce spojená se Speychalem je i developerská skupina Codeco a další firmy, u nichž sídlí společnosti ČKD.

Petr Speychal jako fyzická osoba oficiálně žádnou nemovitost v Česku nevlastní. Trvalé bydliště má hlášeno v Praze–Záběhlicích. Patří firmě Brugg-CZ, jejímž jediným společníkem je seychelská Brugg Consulting. V minulosti (2010 až 2014) pak byla jediným společníkem další seychelská firma WBC Capital. Právě za ní podle spekulací Petr Speychal ve skutečnosti stojí, kdy má mimo jiné mít určitá vlastnická práva k několika významným nemovitostem v rámci centra Prahy. Spekuluje se také o tom, že Speychal, ač on sám to popírá, dodnes stojí za britskou společností WNC Factoring, která jako vlastník firmy PA Export stále vede s českým státem arbitráž z důvodu údajně pro investora nevýhodné privatizace firmy Škodaexport. ?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).