Menu Zavřít

Jako cukrkandl

6. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Jezero Balaton je vinicemi obklíčeno

KL24

Tropické počasí posledních dní volalo po tom, abychom za další cíl naší pouti vybrali oblast v Maďarsku snad nejznámější, Balaton. Oba břehy jezera lemují vyhlášené vinařské oblasti.
Balaton–felvidék je jednou z těch, které rozestírají na severním břehu balatonském. 2540 hektarů vinic je rozděleno do tří podoblastí.
Káli je nejzápadnější částí území Balaton–felvidék, vinice se zde vinou kotlinou, která – díky příznivému submediteránnímu klimatu a jílovito-stěrkovým podložím - poskytuje révě možnost hlubokého, dokonalého vyzrání. Většinové zastoupení zde mají odrůdy bílé, mezi nimi dominuje Ryzlink vlašský. Z ostatních se v Káli uplatňuje Chardonnay, Furmint Veltlínské zelené či Tramín. Modré sorty jsou zde zastoupeny převážně Zweigeltem a Burgundským modrým, stále důrazněji se ve výsadbách prosazují oba Cabernety.
Balatonederics-Lesence je druhou podoblastí navštíveného území. Je rozložena na východním cípu pohoří Keszthely. Kopcovitá krajina, oblé terénní vlny, ze severu chráněné před chladnými větry, vápenité půdy a tufové spraše. Sortimentní skladba vinic je obdobně jako v místě předešlém postavena na bílých odrůdách, krom výše jmenovaných zde pěstují také Sauvignon a dobře si vede Pinot Blanc. Nejčastější modrou révou je tu Frankovka – po místním – Kékfrankos.
Třetím dílkem vinařské stavebnice oblasti Balaton–felvidék je Cserszegi. Ovládaná klimatickými vlastnostmi Panonské nížiny, před severním chladem chráněná nevysokým pohořím, spíše vrchovinou, je i tato podoblast domovem rév bílých. Szürkebarát, Tramín, Ryzlink vlašský, to jsou ty nejrozšířenější. Modré jsou reprezentovány především Portugalem v stále razantněji expandujícím Merlotem.
Producenti, kteří překročili hranice regionu a získávají jméno v celomaďarské nabídce, jsou většinou z míst, která jsou od lázeňských a rekreačních center v bezprostřední blízkosti vodní hladiny poněkud vzdálena. Tam jsou vinaři ovlivněni silou poptávky a stále ještě dají mnozí přednost prodanému množství před zaručenou kvalitou. Z těch, kteří se drží cesty, vedoucí k jakostní špičce, jmenujme alespoň některé.
Firma Ódon Pince v místě Köveskál nabízí krom jiných vín také znamenité Köveskáli Chardonnay barrique ´00. Hét Kál-Vidéki Scheller Szőlőbirtok z Monostorapárti – tam mají zajímavá vína z tradičních odrůd, například lahodné Áldozoi Zenit nebo jedno z nejlepších červených v oblasti, Balatonfelvidéki Pinot Noir ´00. Společnost Szakálvin Kft. z obce Kővágóörs disponuje zase hledaným Köveskáli Olaszryzling.
V nabídce, kterou mám k dispozici jsem víno z popsané oblasti nenalezl, sáhl jsem jinam. Debröi Hárslevelü ´00, Ker-Coop Kft., Verpelét, Eger. Víno u nás kdysi velice rozšířené a oblíbené, kterému se – to jsem ale už patrně řekl dříve – přezdívalo Lindenblat. Nevím, zda podle lipového listu na etiketě nebo díky výrazné stopě po lipovém květu ve vůni i chuti. Dnešní vzorek má barvu světlého zlata, hýří pablesky jisker a dokonalou čirostí. V kytce nabízí široké spektrum vůní od světlých peckovin přes zmíněné lipové tóny až k medocukrovému konci. Chuti potom dominuje patrná stopa cukru – víno je připraveno jako polosladké – důrazná kyselinka v závěru ale nedovoluje, aby chuť vyústila v těžký „cukrkandlový“ konec.

  • Našli jste v článku chybu?