Menu Zavřít

Jako Mao Ce-tung. Čínský prezident získal nový titul a posílil svou moc

27. 10. 2016
Autor: ČTK

Ústřední výbor Komunistické strany Číny dnes oficiálně označil vůdce strany a prezidenta země Si Ťin-pchinga za "jádro" nové generace čínských vůdců. Si tak posílil svou pozici ve straně před důležitým sjezdem čínských komunistů, který se uskuteční příští rok na podzim.

„Jádrem“ stranického vedení byli v minulosti nazváni jen tři politici - zakladatel komunistické Číny a vůdce první generace Mao Ce-tung, reformní vůdce druhé generace Teng Siao-pching a vůdce třetí generace exprezident Ťiang Ce-min.

Titul má poukazovat na to, že tito vůdci mají prakticky absolutní, nezpochybnitelné pravomoci. Předchůdci Si Ťin-pchinga, bývalému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi se podobné pocty nedostalo.

Si Ťin-pchingův nový titul je uveden v prohlášení, které ústřední výbor vydal dnes po skončení svého čtyřdenního plenárního zasedání a které zveřejnila státní média.

Čínské investice do českých firem se snížily. Čtěte více:

Investice na ústupu: čínský kapitál v českých firmách se snížil

Jie Ťien-ming a Miloš Zeman

Si Ťin-pching stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Příští rok na podzim bude téměř s jistotou na stranickém sjezdu zvolen generálním tajemníkem na druhé pětileté funkční období. Sjezd KS Číny bude ostře sledovanou událostí, protože na něm bude oznámeno nové složení sedmičlenného stálého výboru politbyra, které určuje dění v zemi. Podle AP by sjezd mohl naznačit, kdo v roce 2022 Si Ťin-pchinga v jeho vůdcovské roli nahradí.


Dále čtěte:

CIF24

V Číně začalo zasedání ústředního výboru. Má posílit prezidentovu moc

Chceme více marxismu, volají akademici v Číně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).