Menu Zavřít

Jako raketa

26. 7. 2005
Autor: Euro.cz

České importéry vystřídali na špici Francouzi

Produkce nedávného outsidera, Brazílie, vtrhla na světové pódium vinařského dění raketovým tempem. Dle informace, kterou vydal brazilský vinařský institut v Bentogonsalves, začala země s vážně míněným exportem v roce 2002. Oč později to bylo, o to důrazněji si producenti od Amazonky řekli o místo na vrcholu. A během krátkých pěti let se na něj nejen vyšplhali, ale pevně i usadili.
Réva se v zemi objevila s prvními portugalskými kolonizátory, její pěstování a zpracování hroznů však bylo po dlouhá staletí provozováno starým, výraznou jakost nepřinášejícím způsobem. Domácímu pijáku ale místní kvalita postačovala, ničím vynikající stolní vína byla běžně konzumována. Dnes se z okrajového oboru stala vysoce perspektivní záležitost. Nové révy, moderní způsoby pěstování, současné technologie a také obrovské investice, to vše dokázalo v bezvýznamné vinařské zemi „odpálit“ boom, jaký snad nemá v moderní historii vinařství obdoby. Zatímco první osázené vinohrady chystaly panenské sklizně, stavěly se zpracovatelské závody, vinaři byli posláni do škol a na stáže k významným producentům. Zároveň odstartovala razantní marketingová kampaň tak, že v momentě prvních ročníků kvalitní produkce už svět znal jejich výrobce i brazilská vína obecně. Pravda, první vína ještě v jakosti pokulhávala za ostatní nabídkou jižní polokoule, s každým dalším rokem se však pod brazilskými etiketami skrývaly lepší a lepší produkty. „Létající winemakery“ vystřídali vlastní, proškolení, dostali důvěru a odměnili se výrazným vylepšením jakosti vín.
Za zmínku stojí, že největším importérem byla dlouho česká společnost Cosmopolitan, která brazilská vína dováží nejen k nám. Až loni byla předstižena - světe, div se - Francouzi! Není myslím pádnějšího důkazu stále rostoucí a zcela zasloužené pověsti vín ze země Pelého a Garrinchy. Jména, jako Miolo, Casa Valduga i Peterlongo, budou možná jednou stejně slavná.

Sauvignon Blanc Miolo Reserva 2004 Na sauvignon poměrně vysoká barva, čirá a jiskřivá, výrazná kytka s odrůdovými prvky a patrnou stopou vyzrálosti. Chuť se prezentuje tóny ovoce, příjemnou kořenitostí. Naležení však znamená jistou ztrátu živosti, víno je usedlejší, plné, dlouhým dozněním. Originálně pojednané víno, které ztrátu svěžesti kompenzuje plnou, espritní skladbou chuti.

ebf - tip - debata

Casa Valduga Duetto 2001 Typická francouzská „dvojkombinace“ Cabernet Sauvignon/Merlot vykazuje temnou, téměř neprůhlednou barvu. Při okraji sklenky se na lemu objevují pomerančové tóny, z její hloubi občas vyrazí oslnivá jiskra. V buketu dominuje dřevo, za ním lehká připáleninka a teprve v závěru se skromně ukáže nádech ovoce - casisu a tmavých bobulí. Chuť je opanována vyšším projevem kyselin. Po nich se přidají, jen váhavě, akordy černého rybízu a prvek lehce „chycených“ povidel. V poměrně krátkém odeznění opět dominuje kyselina a k ní se přidá patrná stopa hořčin.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).