Menu Zavřít

Jako v listopadu 1989

15. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Ignorujte ztroskotance a samozvance

PRAHA (il) - Odbor krizového řízení a ochrany utajovaných skutečností České národní banky (ČNB) minulý týden rozdal všem zaměstnancům pětibodové upozornění, jak by se měli chovat v době summitu NATO v Praze. „Vzhledem k tomu, že uvedená shromáždění, demonstrace a protestní pochody mají začínat již 18. 11. 2002 a několik z nich se bude odehrávat v blízkosti objektu ústředí (ul. Na Příkopě, nám. Republiky), můžete se právě i Vy potkat nebo být osloveni nebo dokonce provokováni některým z aktivistů. Ve snaze Vás uchránit před případnou kolizní situací předkládáme několik rad, které je nutné chápat jako preventivní a pouze doporučující,“ stojí v dopise, který prý mezi zaměstnanci vzbudil veselí.
Jak vůbec může v instituci, pyšnící se moudrým obhospodařováním národní měny, něco takového vůbec vzniknout? Je to nivó, jaké by se pod takovým IČO mohlo vyskytovat leda v Senegalu, spíše však na Kubě. Obsah varovného letáku dokazuje, že ČNB celou záležitost pojala jako třídní boj. Jako by úředníci příslušného odboru banky jen přepsali nějaké dvanáct let staré nařízení, jen název Varšavská smlouva nahradili slovem NATO. I když bolševik by něco takového nedal na papír.
Perličkou je, že šéf někdejší společné milicionářské jednotky ÚV KSČ, ministerstva zahraničního obchodu a SBČS pan P. R. pořád pracuje v ČNB. BOX:
1. V době konání veřejných protestních shromáždění při cestě do a ze zaměstnání choďte pokud možno sportovně oblečeni (oblek může přitahovat nežádoucí pozornost).
2. V případě, že uvidíte demonstrující dav (stojící nebo pochodující) vyhněte se mu a pokračujte v chůzi. Můžete se totiž stát proti své vůli osobou, kterou postihne případný policejní zásah. Nezastavujte se tedy, nehovořte s demonstranty, nedávejte navenek znát Váš případný nesouhlas s jejich jednáním.
3. Pokud by hrozilo, že demonstrace Vás zdrží při cestě do práce a Vy nestihnete začátek pracovní doby, neprotahujte se davem, raději zavolejte svému nadřízenému a informujte ho o momentální situaci.
4. Pokud už budete osloveni některým z demonstrantů (aktivistů), v klidu je vyslechněte, nesdělujte svůj názor na věc, přijměte vnucovaný leták, propagační předmět a vymluvte se, že spěcháte a raději rychle odejděte. Leták nebo propagační předmět zahoďte až budete z dohledu demonstrantů.
5. Pro vstup do banky používejte raději vchod ze Senovážné ulice. V případě, že budou vchody z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřeny, nesnažte se dostat do banky či čekat před vchodem. Odejděte a telefonicky se informujte u svého nadřízeného o dalším postupu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).