Menu Zavřít

Jako v Londýně

24. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Prague Proms

PRAHA (red) - Na britských ostrovech patří festival BBC Proms k vrcholům sezony. Letos poprvé se přehlídka špičkových koncertů vážné hudby pod názvem Prague Proms odehraje v Praze. Pořadatelem je Český národní symfonický orchestr, který se spojil s agenturou IMG Artists London. Výsledkem je účast řady sólistů, orchestrů a dirigentů světového věhlasu. Osm koncertů v Rudolfinu a v Obecním domě (od 24. července do 7. srpna) pod názvy jako Anglická noc, Mozartova noc, Česká noc či Italská noc by mělo obohatit letní kulturní nabídku o zážitky na vyšší kvalitativní úrovni, než na jakou jsou zvyklí posluchači většiny produkcí pro turisty v pražských kostelech.
Jeden z protagonistů Prague Proms Libor Pešek na toto téma poznamenává: „Význam nové přehlídky vidím v tom, že předvede lidem - ať už našim, kteří si chtějí v Praze trošku užít kultury, tak i cizincům - že je tady seriózní hudba. Protože mnoho lidí, kteří do Prahy v létě přijeli, měli pocit, že se tady hraje šmíra.“ (Více v interview v magazínu E8, který je přílohou tohoto vydání týdeníku EURO.)
Kromě Peška, jenž bude dirigovat Mozartovu noc, se v programu Prague Proms představí například English Chamber Orchestra, dirigentka Tomomi Nishimoto, Petr Altrichter či Maria Dragoni. Také však jazzmani Milan Svoboda, Emil Viklický a Tonya Graves. (Bližší informace na www.pragueproms.cz.)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).