Menu Zavřít

Jako za konkurs

22. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Cena za akcie a pohledávky je velmi nízká

Appian Group, vlastník Mostecké uhelné dokonale využil příležitosti, kterou mu nabídla složitá situace ve společenství Škoda. Plzeňské strojírny získá s největší pravděpodobností za cenu odpovídající výtěžku z případného konkursu. Veřejně oznámená cena osm set milionů korun se totiž bude dělit. Česká konsolidační agentura (ČKA) má za svých 48 procent akcií ve společnosti Škoda Holding a za pohledávky ve výši téměř čtyř miliard korun vůči dceřiným společnostem dostat pouze 350 milionů korun. Dalších 450 milionů má získat konkursní správce původní akciové společnosti Škoda za 52 procent akcií Škoda Holdingu a za obrovský objem nemovitostí a dalšího zbylého majetku v konkursní podstatě.

Úspěšný neúspěch.

Výnos z prodeje tak pro ČKA představuje zhruba osm až devět procent z nominální hodnoty aktiv, což je na úrovni průměrného výnosu z konkursů. Naděje, že by stát dokázal připravit transakci, na níž by prodělal výrazně méně, je však malá. Nakonec údajně nelze získat více, alespoň tak zní oficiální stanovisko ČKA, jejíž dozorčí rada prodej Appianu doporučila jednohlasně, jen její předseda Vlastimil Tlustý se podle informací týdeníku EURO jednání nezúčastnil. Společnost JP Morgan, která měla na základě vítězství ve veřejné soutěži radit při prodeji, totiž prohlásila, že Škoda Holding má zápornou hodnotu, a je třeba, aby vláda dala firmě státní garance. Appian žádné garance nechce, a tak jde údajně o velký úspěch agentury. Působení poradců lze ovšem označit spíše jako nešťastné. Především díky tlaku dozorčí rady zvítězila JP Morgan, která za poradenství chtěla 120 milionů korun. To by ve světle současné ceny byla vlastně třetina výnosu. Špičková světová investiční banka byla přitom vybrána především pro své své renomé a slibu, že přivede významného strategického investora, například General Electric (GE). Nakonec ale najal pro velkou část prací méně známou slovenskou společnost Slavia Capital a žádné GE nepřivedl. Po vážných sporech, především s konkursním správcem Škody, a. s., JP Morgan na svůj úkol rezignovala a ČKA pro dokončení prodeje uzavřela smlouvu se zmíněnou Slavií Capital. Firma JP Morgan inkasovala zhruba dvanáct milionů a Slováci mají dostat za dokončení prodeje třicet milionů. Pokud od výnosu odečteme tyto náklady, dostává se ČKA do situace, kdy za svá aktiva dostane něco kolem sedmi procent nominálu, což je zřetelně pod výnosností konkursu.

ebf - tip - debata

Není čas na hrdinství.

Jenže nejde jen o peníze, ale především o téměř sedm tisíc pracovních míst v Plzni a na to kabinet uslyší. Byť je zřejmé, že propouštět se bude. Během posledního kvartálu mělo dostat výpověď patnáct stovek lidí a ani v nabídce Appianu není o nějaké záruce zaměstnanosti ani slovo. Vláda, která musí o pramálo atraktivní nabídce rozhodovat, nemá příliš na výběr. Škoda Holding potřebuje investora zcela neodkladně. V březnu příštího roku nastane splatnost směnek v hodnotě 1,8 miliardy korun. Směnky vystavil Holding, vytvořený Škodou a.s. a Revitalizační agenturou, před dvěma lety a nakoupil za ně výrobní podniky z původní, dnes zbankorotované, a. s. Škoda. Ta směnkami zaplatila věřitelům, tehdy především Konsolidační bance (dnes ČKA) a IPB. Obě banky měly tyto směnky kapitalizovat a získat majoritu v Holdingu. Učinila tak však pouze Konsolidační banka, zatímco IPB odmítla respektovat původní dohody a ponechala si je. Směnky po jejím krachu doputovaly až do ČKA. Ani potom ale nedošlo ke kapitalizaci. Především proto, že mateřská a. s., která držela v Holdingu majoritu, spadla do konkursu.
Dnes je Škoda Holding ve stavu, kdy její dceřiné společnosti sice vyrábí, je schopna získat zakázky, ale zůstává bez financování. Banky mají obavu z konkursu a s finančními problémy klesají i zakázky. Pokud by nastala splatnost směnek, muselo by dát představenstvo Škody Holding k soudu návrh na bankrot, protože na zaplacení firma v žádném případě nemá. Vzhledem k charakteru výroby je nepravděpodobné, že by bylo možné i při konkursu udržet výrobní dceřiné společnosti v chodu.
Termíny pro prodej jsou přitom napjaté, protože vstup investora musí posvětit Úřad pro hospodářskou soutěž, který má na verdikt tři měsíce. Je nezbytné, aby byl vstup schválen do konce listopadu. Lze tedy čekat, že vláda prodej schválí i přes nepříznivou cenu. Jiného seriozního zájemce, s nímž by mohla vyjednávat, totiž nemá.

Paběrkování.

Situaci je možné porovnat například s prodejem mnohem menší společnosti ČKD Dopravní systémy. Tu od konkursního správce koupil Siemens za sedm set milionů korun. ČKA podle informací týdeníku EURO počítá s tím, že k výnosu celé transakce připočte i větší část ze 450 milionů, které Appian zaplatí konkursnímu správci a. s. Škoda. Odhady hovoří o 250 milionech. Jenže pohledávky ČKA vůči akciové společnosti byly zpochybněny jiným věřitelem a bude muset proběhnout incidenční řízení u soudu. To může trvat i několik let. Navíc od prodejní ceny ještě před rozvrhem konkursní správce odečte náklady na konkurs, například svou odměnu a zejména platby poradenským a právním firmám. Kolik nakonec zůstane na ČKA, je ve hvězdách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).