Menu Zavřít

Jakub Lukáš: Koruna stojí za pozornost

23. 2. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Česká koruna předvedla v minulém týdnu zajímavé představení. Česká měna vůči všem hlavním světovým měnám zaznamenala velký skok. Proti euru posílila až k úrovni 27 korun za euro, tedy do blízkosti intervenční hladiny, což se stalo vůbec poprvé od zahájení intervencí ČNB. Důvodem byl výrok prezidenta Miloše Zemana, který má jako jednu ze svých pravomocí jmenování členů bankovní rady ČNB.

Řekl, že do této funkce bude prosazovat pouze lidi, kteří vystupují proti devalvaci koruny. Jeho cílem je jmenování členů bankovní rady, kteří nebudou zbytečně experimentovat a budou podporovat vstup Česka do eurozóny. Vzhledem k tomu, že v tomto období stihne jmenovat ještě čtyři členy bankovní rady včetně guvernéra, bude vývoj koruny více než zajímavý.

Co lze tedy očekávat? Rizikem je zpolitizování celé instituce, jež by z titulu své funkce měla zůstat neutrální. V blízké budoucnosti se tak pravděpodobně dočkáme celé řady komentářů od „nových“ potenciálních členů bankovní rady, kteří se svými názory budou přibližovat postojům Miloše Zemana.

Co se týká vývoje měnového kurzu – pokud by došlo opět k výraznějšímu přiblížení k úrovni 27 korun za euro, můžeme reakci v podobě slovních intervencí ČNB velmi brzy slyšet. Od počátku roku jsme svědky velkého výkyvu koruny. Nejdříve díky spekulacím o posunu intervenční hladiny atakovala hladinu 28,50 za euro, když ani ne během měsíce následoval pokles k 27 korunám.

Důležité teď bude sledovat vývoj inflace, kdy po nízkých prosincových číslech, a nečekaně kladných za leden, může přijít další překvapení, jež bude mít sílu kurz ovlivnit. Tak či tak, pokud pan prezident bude opět komentovat činnost nebo složení rady ČNB, je správný čas pro nákup…

Autor je makléřem Patria Finance


Čtěte také:

EBF24

Zamrazilová v Euro E15 TV: Paritní kurz k euru je pod 20 Kč/Eur

Helena Horská: Do roka parita?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).