Menu Zavřít

Jamkový titul pro Schovánka

14. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Profesionálové se hráli letošní polední finále

KL24

Na letos otevřeném devítijamkovém hřišti v Ropici nedaleko Třince se rozhodovalo o posledním titulu letošní české profesionální sezony. Získal jej semilský Robert Schovánek, který ve finálovém souboji o titul šampiona České republiky v jamkové hře porazil Jiřího Jandu. Prestižního klání, hraného v rámci turnaje Credit Suisse PGA Match Play, se zúčastnilo 31 nejlepších českých profesionálů.
Průběh semifinálových utkání naznačil, že se předchozími třemi koly skutečně protáhli jen hráči s aktuálně nejlepší formou – Robert Schovánek, Petr Štrougal, Jan Juhaniak a překvapivě Jiří Janda. Ve čtveřici nejúspěšnějších chyběla úřadující česká jednička Jakub Kučera, který vypadl právě s Jandou. První semifinále se rozhodovalo až na sedmnácté jamce, kde Petr Štrougal rezignoval, když Jandova rána na tomto obtížném paru tři skončila metr od jamky. Ještě dramatičtější byl druhý semifinálový zápas. Na patnáctce – nejdelším paru čtyři (396 metrů z černých odpališť, z nichž se čtvrtfinále a semifinále hrálo) vyrovnal Jan Juhaniak po excelentní druhé ráně ztrátu z desítky. Další jamka patřila po sérii chyb soupeři Schovánkovi. Na sedmnátce Juhaniak metr od tyče, Schovánek ve vodě. Opět srovnáno. Osmnáctka, která je na zdejším hřišti svým průstřelem mezi stromy druhou ranou kritickou jamkou, vyšla lépe Schovánkovi. Zkušený Juhaniak měl jeden a půl metru na udržení ve hře. Ale minul…
Závěrečné zápasy byly ohroženy silným lijákem, na dráhách stála voda. Boj o třetí místo se nakonec nehrál – Štrougal s Juhaniakem se dohodli na dělení třetího místa. Počasí se nakonec během dne umoudřilo, Jiří Janda v průběhu celého finále sice těsně, ale přece pouze dotahoval. Po 27. jamce prohrával s Robertem Schovánkem o dvě. A ztratil také obě úvodní jamky závěrečné devítky. Pak si ale vybral slabší chvilky jeho soupeř. Na čtyřce paru tři se nedokázal zachránit z bunkeru a o dvě jamky později byl potrestán za hru mimo pořadí. Konec Jandovým nadějím však udělala poměrně jednoduchá druhá rána přes vodní překážku. Při pokusu dostat se těsně k jamce vrtané blízko přední hrany greenu skončil ve vodě. Záchrana se nepodařila. Rozdílem tří se dvěma jamkami do konce zvítězil v tomto semilském „derby“ Robert Schovánek, který se tak vyšvihl na pozici českého profesionálního hráče číslo jedna.

  • Našli jste v článku chybu?