Menu Zavřít

Jan Bureš: ECB znovu bije na poplach

22. 1. 2016
Autor: čtk/AP

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi je v nezáviděníhodné pozici. Nižší inflační výhled a volatilita na trzích mu nedají spát a uvnitř ECB se znovu začíná oprašovat zbrojní arzenál. Zásadní zprávou je, že již na příštím zasedání ECB se může dostat do hry další uvolnění měnových kohoutů. Co k tomu ECB vede?

Na první pohled není proč se nízké inflace bát. Evropskému hospodářství se daří relativně dobře. Především pohled na trh práce dává dobrou naději na další zrychlení domácí poptávky. Levnější benzin a energie mohou teoreticky domácnostem jenom hrát do karet – v kapse jim zbude více eur na nákupy. Přesto v sobě propad cen ropy a inflace skrývají několik nebezpečí.

Zaprvé nízká cena ropy v tomto roce znovu udrží inflaci hluboko pod cílem ECB. Poslední prosincová prognóza ECB počítala s tím, že ropa v tomto roce zdraží na 52,5 dolaru za barel a inflace díky tomu bude v průměru okolo jednoho procenta letos a 1,7 procenta v roce 2017. Tomu dnes již nikdo nevěří a budeme rádi, když se ropa v průběhu roku vrátí mezi 30 a 40 dolarů za barel.

A i v takovém případě se bude inflace v průměru pohybovat pod 0,5 procenta. Bude tedy již čtvrtý rok v řadě hluboko pod cílem, a to začíná být znát na dlouhodobých inflačních očekáváních. Ta spadla na začátku tohoto roku k 1,60 procenta, již poměrně hluboko pod dvouprocentní cíl. To může ECB trápit, neboť pokles inflačních očekávání může po odeznění jednorázových propadů cen pohonných hmot a energií zkomplikovat návrat inflace k cíli.


Čtěte také: Ropa opět zlevňuje, ceny WTI klesly pod 27 dolarů


Zadruhé ceny ropy nepadají jen tak samy od sebe. Jejich pokles souvisí s problémy druhé největší světové ekonomiky – Číny. Další eskalace problémů v Číně přitom může ECB přidělat hodně vrásek na čele. Výraznější oslabení čínského růstu v kombinaci s propady akciových trhů by mohlo ohrozit dnešní dobrou náladu mezi evropskými domácnostmi a podniky. A dramatičtější oslabení čínského jüanu by navíc ještě přiživilo protiinflační tlaky v Evropě. Na rozdíl od levnější ropy by konkurence levnějšího čínského zboží evropský průmysl tolik nepotěšila.

Zatřetí dnešní nízké ceny ropy jsou bezesporu pro většinu domácností a podniků v Evropě příležitostí. Řadě předlužených firem v energetickém sektoru ale mohou pěkně zatopit. Jejich potíže se pak mohou odrazit v nárůstu problémových úvěrů.

To všechno jsou důvody, proč ECB nemůže prudký propad cen ropy brát pouze jako příležitost, ale krátkodobě především jako
riziko. I když další uvolnění měnových kohoutů pravděpodobně moc velký efekt nepřinese, centrální bankéři zpravidla v časech, jako je ten aktuální, nevydrží jen tak vyčkávat se založenýma rukama.

Autor je hlavním ekonomem Poštovní spořitelny


Čtěte také:

CIF24

Výhled inflace se prudce zhoršil, ECB nechala sazby beze změn

ECB se snaží nastartovat růst eurozóny, trhy to zklamalo

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).