Menu Zavřít

Jan Cepák: Banky premiantem

1. 8. 2013
Autor: reuters

Více než polovinu výsledkové sezony máme za sebou a z celkového srovnání vyplývá, že z indexu S&P zatím oznámilo 72 procent firem lepší výsledky, než bylo očekávání analytiků. Při bližším zkoumání už však tato čísla tak růžově nevypadají.

Výsledky překonaly očekávání v průměru jen o 3,3 procenta. Z jednotlivých sektorů si nejlépe vedly finanční tituly, které byly nad odhady o osm procent, přičemž překvapilo 48 z celkových 63 finančních společností. Na tak dobrém výsledku se podepsaly hlavně banky a pojišťovny.

Například Bank of America předčila očekávání ziskem vyšším o 22 procent. Na dobrých výsledcích bank se podepsal hlavně nákupní apetit jejich klientů přes kreditní karty a pomalé uzdravování investičního bankovnictví. Zazářila i Citigroup, jež zvýšila zisk o 42 procent. Od začátku roku posílila Citigroup o 31 procent. Velmi dobře si vedou i společnosti zaměřené na zdravotní péči. Například farmaceutické firmy překonaly odhady zisků více než o pět procent.

Výrobce zdravotnických potřeb Johnson & Johnson zdvojnásobil meziroční ziskovost a od začátku roku přidal 34 procent. Na opačném pólu výsledkové sezony se pohybují producenti elektřiny, kteří se potýkají s poklesem cen s tím, jak dotované obnovitelné zdroje vytlačují nákladově náročnější výrobu uhelných a plynových elektráren.

Do problémů se dostávají i těžaři. Ti skončili téměř o tři procenta níže oproti odhadům. Převážně se na tom podepsaly konstantně klesající ceny komodit a vysoké náklady na těžbu.

Autor je makléřem Komerční banky


Čtěte také:

CIF24

Bank of America stěhuje deriváty do Londýna

Hedgeové fondy trpí výkonnostní krizí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).