Menu Zavřít

Jan Cepák: Má Apple prostor k růstu?

30. 8. 2012
Autor: profimedia.cz

Za necelých čtrnáct dní se pravděpodobně představí nástupce současného iPhonu a krátce na to zřejmě i menší sourozenec nejúspěšnějšího tabletu – iPad Mini. Tedy rodina produktů, která se podílí na celkovém zisku společnosti téměř ze sedmdesáti procent.

Skoro tři čtvrtiny zisku celého trhu s telefony jde na vrub právě Applu, a to vše jen při devítiprocentním podílu na trhu mobilních telefonů. Podle některých analytiků by společnost mohla prodat během životního cyklu nového modelu iPhonu až 250 milionů kusů.

Podařit by se mu to mohlo hlavně díky několika možným vylepšením, jako je větší displej, lepší procesor anebo NFC čip. Pomoci by mu měla i spekulace o zařazení iPhonu do nabídky největšího čínského operátora China Mobile s jeho 688 miliony zákazníky na začátku roku 2013.

Doposud prodal Apple kumulativně „jen“ 365 milionů všech iOS zařízení. Proto jen za poslední měsíc přidaly akcie skoro patnáct procent – 75 dolarů na akcii. Svoji významnou roli sehrál i vyhraný soudní spor se Samsungem, který přihraje Applu jednu miliardu dolarů.


Čtěte také:

Užitečné hračky pro Apple nebo výplody pro pobavení?

Apple žádá zákaz pro osm výrobků Samsungu v USA

Apple se Samsungem se pere, Nokia se raduje

CIF24


Kromě odškodného dostává Apple do svých rukou velmi silnou zbraň. Může totiž zastavit prodeje některých výrobků svého největšího rivala na území Spojených států. Podle ukazatele P/E, který vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii, se však Apple (15,8) obchoduje stále s výraznou prémií oproti průměru technologického indexu Nasdaq (16,5). A pokud se potvrdí zvěsti o proniknutí na TV trh, tak Apple pravděpodobně čekají stále světlé zítřky.

Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?