Menu Zavřít

Jan Cepák: Máme čekat horší výsledky?

17. 1. 2013
Autor: profimedia.cz

Příliv hospodářských výsledků odstartovala minulý týden společnost Alcoa, která trh neuspokojila, byť splnila očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Cena akcií jedné z největších hliníkáren na světě od té chvíle zahájila pohyb směrem dolů. Následující dny se investoři podle všeho musí také připravit na nejhorší čtvrtletní výsledky technologické firmy Intel za poslední tři a půl roku. V éře, kdy vládnou tablety, je to celkem logické vyústění.

Například výrobci osobních počítačů DELL se zisk od roku 2008 propadl o 30 procent a třeba HP na tom není o moc lépe.

Apple, jehož akcie trpí spekulacemi o zpomalení poptávky po jeho nejvýnosnějším produktu iPhonu, by měl podle konsenzu oznámit v porovnání s minulým rokem nižší čtvrtletní zisk, a to 13,37 dolaru na akcii (což znamená minus čtyři procenta). Kombinace vysokých cen paliva a horších ekonomických podmínek, která zamezuje růstu cen letenek, se určitě promítne do hospodářských výsledků leteckých společností.

Analytici například čekají, že zisk Delta Air Lines klesne o 39 procent. Výsledky všech společností zahrnutých v indexu S&P 500 by měly růst o 2,5 procenta. Odečtemeli však lepší výsledky bank (připsaly si 9,2 procenta) spojené s propuštěním zaměstnanců, dostaneme očekávaný růst jen o 0,4 procenta, což už tak přesvědčivě nevypadá. Spousta společností totiž snížila investice tak, aby byly dobře připravené na pravděpodobný fiskální útes, kterému by měly Spojené státy čelit za necelé dva měsíce.

Situace by se snad mohla začít lepšit až v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku, kdy by firmy mohly díky nižší míře nezaměstnanosti a zlepšení na trhu nemovitostí v průměru vykázat růst o 8,2 procenta. Ovšem firem, které snižují své výhledy, není tolik jako před několika měsíci.

Můžeme se tedy dokonce dočkat i několika překvapení.


Čtěte také:

Apple se prudce propadá, na hodnotě ztratil 200 miliard dolarů

Investiční firma Silver Lake jedná o převzetí Dellu

MMF24

Delta se spojí s aerolinkami miliardáře Bransona, posílí na Heathrow


Autor je analytikem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).