Menu Zavřít

Jan Kovalovský: Průlom na komoditách

29. 2. 2016
Autor: Pixabay.com

Ceny komodit zvolna šplhají výše poté, co se odrazily od svých minim z počátku roku. Pokles akciových trhů spolu s oslabením dolaru pomalu napomáhá růstu cen. Technické ukazatele se tak přetáčí do růstového trendu. Jedná se o short covering nebo komodity opravdu mění trend?

Cena zlata pohybem vzhůru prorazila hladinu padesátidenního a dvousetdenního exponenciálního průměru. Tyto průměry se úspěšně překřížily a signalizují tak změnu trendu na tomto drahém kovu. Stejně tak se do rostoucího trendu dostalo i stříbro, které z minim při 13 dolarech za unci vzrostlo aktuálně na úrovně při 15 dolarech. Zlato v případě překonání úrovně 1252 dolarů za unci bude mít možnost zpevnit k další rezistenci při 1377 dolarech.

U stříbra bychom se mohli dočkat ceny 19 dolarů. U mědi je situace obdobná. Zde došlo pouze k proražení padesátidenního exponenciálního průměru. V případě atakování úrovně 2176 dolarů za libru bude mít měď z pohledu techniky otevřený prostor pro dosažení 2320 dolarů, což je aktuálně nejbližší rezistence.

Cena zlata Zdroj: euroinvestor.com

Obdobně se také podařilo zpevnit černému zlatu poté, co se cena ropy WTI odrazila od únorových minim 26 dolarů za barel na aktuálních 33 dolarů. Fixace těžebních kvót bude pro ropu pro nadcházející období podporou a ropa tak bude zejména vyčkávat na sílu poptávky.

Zvýšená spotřeba bude pro techniku podporou stejně jako i případné oslabení dolaru. Ropa může narazit až na 40 dolarů za barel, kde se pravděpodobně potká s dvousetdenním exponenciálním průměrem.

Autor je vedoucím Patria Forexu


Čtěte také:

EBF24

Návrat do hledáčku investorů? Zlato je prý v optimální pozici

Investoři přestávají věřit centrálním bankám

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).