Menu Zavřít

Jan Palaščák: Naše virtuální elektrárna není žádné perpetuum mobile

21. 8. 2012
Autor: E15 Anna Vacková

Rébus, jak sladit nabídku elektřiny z nestabilních obnovitelných zdrojů s poptávkou, se stává velkým tématem pro energetiku budoucnosti. Jednou z cest je virtuální elektrárna, kdy její provozovatel odebírá elektřinu z různých zdrojů včetně těch, které dodávají zákazníkům proud, když nesvítí slunce nebo nefouká vítr. Například z bioplynových stanic nebo menších tepláren. S takovým projektem přišla na český trh společnost Amper Market.

„Prvotní myšlenkou bylo najít odbyt pro elektřinu z našich fotovoltaických elektráren,“ říká ředitel a spolumajitel této firmy Jan Palaščák.

* E15: Zaujali jste projektem virtuální elektrárny, zároveň jste začali obchodovat s elektřinou. Není to vše jenom takový marketingový trik, abyste nalákali zákazníky?

S touhle interpretací jsme se už setkali. Také jsme se setkali s tím, že se po nás tohoto termínu chopila řada dalších firem. Na rozdíl od nich ale na projektu virtuální elektrárny skutečně pracujeme. Před rokem jsme byli na startu, teď jsme dál. Máme jasný koncept softwarového monitorovacího systému, smlouvu s jeho dodavatelem, a v portfoliu máme celou řadu zdrojů elektřiny, které do tohoto projektu zapojujeme.

* E15: Co vás tedy motivuje? Jako každý obchodník chcete vydělat peníze, ale je vaším cílem ukázat, že je možné postavit virtuální elektrárnu na obnovitelných zdrojích? Nebo hlavně zajistit odbyt elektřiny z nestabilních fotovoltaických elektráren?

Původní motivace skutečně souvisela s nepříznivou situací ve fotovoltaice. Celá story fotovoltaického boomu je dobře známá, bohužel to dopadlo nešťastně. Naší prvotní myšlenkou bylo integrovat obnovitelné zdroje do české energetické soustavy. Tedy také najít odbyt pro elektřinu z našich fotovoltaických elektráren. To je naše dlouhodobá vize. Nemáme zadání dosáhnout velmi rychlé návratnosti prostředků, nemáme žádného agresivního finančního investora. Nečekáme ale ani na nějaký technologický zázrak nebo na to, že jednou rozbalíme nějaké perpetuum mobile. Jdeme krok za krokem a k tomu nepotřebujeme žádnou revoluční změnu – ani v technologii, ani v legislativě.

* E15: Vy a vaši společníci jste tedy dříve investovali do fotovoltaických elektráren?

Ano, a to už od dob, kdy se jednalo o průkopnickou činnost. Tedy ne až ve chvíli, kdy v tomto sektoru přestali převažovat lidé s určitou vizí a fotovoltaika se stala doménou spekulantů. Výroba elektřiny z nezávislých zdrojů a development těchto zdrojů pak přestaly být zajímavou oblastí. My jsme chtěli v energetice zůstat a obchod s elektřinou zůstává prakticky jediným segmentem energetiky, ve kterém je konkurenční prostředí. Na této platformě se snažíme budovat virtuální elektrárnu.

* E15: Jaká část zdrojů, které zatím máte k dispozici, je ve vašem vlastnictví a jaká část je nasmlouvaná?

Z hlediska množství elektřiny, které odeberou naši zákazníci, je podíl zdrojů v našem vlastnictví výrazně menšinový. Ale samozřejmě se snažíme mít co největší podíl vlastních zdrojů.


Čtěte také:

Německý rekord: Slunce nahradilo výkon 20 jaderných elektráren

Českou domácnost vyjdou obnovitelné zdroje ročně na tisícovku

Bendl: bioplyn podporujme investicemi, ne výkupními cenami


* E15: A jakou část zdrojů mají do budoucna tvořit ty obnovitelné?

Náš základní záměr vychází z matematickostatistického modelu, který jsme zpracovali společně se společností EGÚ Praha Engineering. Polovina elektřiny bude pocházet přímo ze zdrojů, polovinu budeme nakupovat na trhu. To nám umožní mít otevřené dveře ke všem zdrojům elektřiny a vybírat si to, co je na nich zajímavé. Pokud jde o naše zdroje, jsou tam zastoupeny všechny typy těch nezávislých a obnovitelných, jaké se vůbec v České republice vyskytují. Třeba i teplárny.

* E15: Co přesně míníte tou nezávislostí?

Znamená to, že tyto zdroje nepatří skupině, která by byla monopolní, oligopolní, státní nebo nadnárodní. Ale nepotřebujeme to nějak striktně definovat.

* E15: Je to vůbec ještě virtuální elektrárna, když budete prodávat také elektřinu, kterou předtím nakoupíte na trhu? V té čisté podobě, jak si mnozí virtuální elektrárnu představují, to není…

V této podobě to je virtuální obchodní elektrárna. Ale pokud jde o tu polovinu elektřiny, kterou zajišťují naše zdroje, chceme dosáhnout čistokrevné virtuální elektrárny. Tam to vše poběží přes jeden monitorovací systém. Virtuální elektrárna bez toho přívlastku obchodní znamená, že budeme ještě o krok dále. Už se jedná nejenom o vyrovnávání nabídky a poptávky v čase, ale také v prostoru. V našem případě v rámci České republiky.

* E15: Zaznívá argument, že když vytváříte projekty tohoto typu, fakticky parazitujete na současném systému. Prodáváte konečným zákazníkům levnou elektřinu, kterou ale dotuje stát. Co si o tom myslíte?

S tím jsem se také setkal, té úvaze rozumím. Ale my jsme tady podporu obnovitelných zdrojů nezaváděli, nikoho jsme nekorumpovali a hlavně rozvíjíme projekt, kterým usnadňujeme práci distributorům. Pomáháme udržovat rovnováhu mezi poptávkou a nabídkou, byť zatím skromným objemem, a snažíme se o to, aby obnovitelné zdroje byly vhodně integrovány. Parazitování bych tomu určitě neříkal, naše úsilí je kompatibilní s úsilím distributorů a provozovatele přenosové soustavy.

Od začátku jsme vycházeli z toho, že tady rozvoj v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů skončil. Je
to klasické české – ode zdi ke zdi. Ale trh je dost velký

* E15: Vaše zdroje prodávají silovou elektřinu vaší obchodní firmě, takže musejí čerpat podporu formou zelených bonusů, nikoliv formou výkupních cen.

Ano. A podpora formou zelených bonusů je zcela transparentní systém. Zelený bonus a prodej silové elektřiny obchodníkovi – to jsou dvě jasně oddělené věci, dvě odlišné faktury. Zcela transparentním systémem naopak není režim výkupních cen, kdy elektřinu vykupují distributoři.

* E15: Vašimi zákazníky jsou spíše firmy, nebo domácnosti?

Naše primární zaměření je na střední podniky, tam vidíme naši parketu.

* E15: Protože to je ve větším objemu než u domácností? Pak se asi lépe vytváří i ta virtuální elektrárna?

Pokud se virtuální elektrárna překlápí ze strany výroby na stranu spotřeby, je to těžko proveditelné u desítek tisíc domácností. Naopak je to dobře proveditelné u desítek nebo stovek podniků. Tato souvislost tady je. Ale hlavně se pragmaticky orientujeme na zákazníky, kteří nebyli předmětem zájmu ani velkých energetik, ani obchodníků zaměřených na podomní prodej. My jsme zamířili někam doprostřed, ale stejně máme mezi zákazníky vedle středních také velké podniky, velká i malá města. A také domácnosti, které získáme přes internet. Nikoho neodmítáme.

* E15: Energetický regulační úřad i ministerstvo průmyslu uvažují o tom, že úplně zastaví podporu nových obnovitelných zdrojů do roku 2014. Co by to pro vás znamenalo?

My jsme od začátku vycházeli z toho, že tady rozvoj v oblasti výroby skončil. Je to takové to klasické české – ode zdi ke zdi. Zabrzdí to růst našeho potenciálního trhu, ale ten trh sám o sobě je ještě dost velký na to, abychom se dál rozvíjeli. I bez dalšího růstu obnovitelných zdrojů je tady dostatek výrobců, se kterými můžeme vstupovat do smluvního vztahu. Anebo jejich zdroje kupovat.

* E15: Investujete do výzkumu akumulace elektřiny?

Je to oblast, kterou intenzivně sledujeme. Zatím jsme se nerozhodli pro konkrétní investici. Zato jsme investovali do softwaru a monitoringu. V oblasti akumulace čekáme na ten správný projekt, tak jako asi i další firmy.

* E15: Děláte v malém to, co chtějí němečtí Zelení udělat ve velkém. Myslíte, že by Německo mohlo do roku 2030 nebo 2050 přejít stoprocentně na obnovitelné zdroje?

Na to, aby mělo Německo při tamní hustotě obyvatel stoprocentně zelenou energetiku, nebude mít dostatek biomasy, která tam nezbytně musí hrát velkou úlohu. Myslím, že budou potřebovat plyn. Koneckonců aktivity bývalého kancléře mnohé naznačují. Bez jádra se Německo obejít může, ale nemůže se obejít bez jádra i bez plynu.

EBF24


Jan Palaščák (29)

Vystudoval hospodářskou politiku na Masarykově univerzitě v Brně. Během studií řídil finance mezinárodní nevládní organizace Justice and Environment, další praxi získal v poradenské firmě Brain Logistics. Zkušenosti v obnovitelných zdrojích získal v GE Money Bank na pozici manažera pro sektor ekologické energie. Podílel se na několika větších projektech fotovoltaických elektráren v rolích developera, investora i koordinátora generálního dodavatele Micronix. Řadu projektů poznal z pozice externího controllingu pro Raiffeisen Leasing. Nyní je generálním ředitelem společnosti Amper Market. Jako začínající obchodník by tato firma měla mít letos tržby v řádu stovek milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).