Menu Zavřít

Jan Sedlák: Huawei jako hrozba pro svět

12. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Americké úřady doporučily firmám nepoužívat síťové a telekomunikační prvky od čínské společnosti Huawei z důvodu národní a jejich vlastní bezpečnosti. Argumentují tím, že rychle rostoucí korporace nemá průhlednou vlastnickou strukturu, může být ovládaná čínskou vládou a že existují jistá podezření vzešlá z vyšetřování, podle kterých mají produkty Huawei skrze tajná zadní vrátka posílat americká data do Pekingu. Podobně mluví také vlády Kanady, Austrálie a Indie.

Huawei se brání, mluví o nezávislosti a tvrdí, že Washington rozjel politickou hru. Firma už dříve na webu zveřejnila dokumenty týkající se bezpečnosti produktů a začala uvažovat o vstupu na burzu, který by měl strukturu a veškeré vztahy zprůhlednit. Přímé důkazy o jakémkoli pochybení Huawei nikdo nepředložil.

Huawei je druhý největší telekomunikační hráč na světě a přímo konkuruje značkám jako Cisco a Ericsson. Zboží prodává levně a v dostačující kvalitě.

Právě Cisco je zejména v datových centrech operátorů hodně bito čínskou konkurencí a je známo, že nejvyšší šéf Cisca John Chambers je zarytý republikán a vlivná americká osobnost.

Obvinění padla také na další čínskou firmu ZTE. Ta údajně takové riziko nepředstavuje, nicméně už v minulosti prodávala síťové produkty Cisca do Íránu, na který je ve Spojených státech uvaleno embargo. Letos vyšlo najevo, že Obamova vláda pokračovala v Bushových plánech a napadla íránský jaderný program komplexním virem Flame. Cisco v minulosti spolupracovalo s čínskou vládou, když dodalo technologie na stavbu takzvaného velkého čínského firewallu pro cenzuru internetu.


Čtěte také:

Amerika si koleduje o obchodní válku

Huawei a ZTE jsou bezpečnostní hrozbou, varuje kongres USA

ebf - tip - debata

Kanada vyloučí Huawei z výstavby vládní sítě


V Česku má Huawei licenci od ministerstva vnitra a hrozbu prý nepředstavuje. Produkty od kritizované firmy nakupují tuzemští operátoři ve velkém. Český T-Mobile s ní uzavřel pětiletou smlouvu na provozování sítě a Huawei je navíc jedním z hlavních kandidátů na případnou výstavbu a provozování mobilní sítě čtvrtého operátora.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).