Menu Zavřít

Jan Sedlák: Mapy, nová budoucnost Nokie

5. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Nokia se dost možná zbaví části svého legendárního finského sídla The Nokia House. I když do firmy každý kvartál přitéká čtvrtmiliardová (v dolarech) dotace od kamarádů z Microsoftu výměnou za podporu Windows Phone, Elopova korporace potřebuje kapitál a osekat náklady na minimum.

Prodeje nové generace chytrých telefonů Lumia prozatím nenaběhly tak, aby zalepily prodeje dřívějších modelů se Symbianem, a levné telefony Asha určené pro rozvojový svět rozhodně negenerují takové marže, aby pomohly k ustálení finanční situace.

Ve Finsku nicméně pomalu začínají přemýšlet o dalších oblastech podnikání. Pro Nokii to ostatně není nic nového, v době svého vzniku začínala jako gumárenská společnost a jádro svého byznysu už několikrát změnila podle vývoje situace.

Telekomunikace samozřejmě stále hrají prim, ale čím dál větší pozornosti se dostává zejména mapám a navigaci.
Nokia v roce 2007 koupila za 8,1 miliardy dolarů mapovou společnost Navteq. Z původně automobilové navigace vyrostl komplexní mapový systém, na kterém nyní běží několik významných světových služeb – produkty od Microsoftu (Windows Phone, Bing Maps a další), mapy na tabletu Kindle Fire od Amazonu, Facebook, některé funkce Grouponu a nově budou moci technologie Nokie využívat také podnikoví zákazníci Oraclu a propojovat je s různými druhy aplikací.

Mapové a takzvané geolokační služby se přitom stávají jednou z nejdůležitějších součástí digitální éry – velice důležité jsou jak pro Google či Foursquare, ale i pro tuzemský Seznam. To je ostatně důvod toho, proč Apple vyrukoval s vlastní a hodně nepovedenou aplikací, za kterou se Tim Cook omluvil a doporučil prozatím využívat služby konkurence.


Čtěte také:

Nokia uvažuje o prodeji svého ústředí ve finském Espoo

Nokia v Česku propustí tři čtvrtiny lidí

EBF24

36 miliard korun. Nokia ohlásila obří ztrátu


Šéf Nokie proto z map udělal samostatný byznys vyčleněný v divizi Location & Commerce. Ta podle oficiálních výsledků v roce 2011 vygenerovala příjmy ve výši 1,2 miliardy dolarů. V celkových příjmech přesahujících 38 miliard dolarů to je relativně zanedbatelné číslo, v budoucnu by ale mělo narůstat a divize získávat na významu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).