Menu Zavřít

Jan Sedlák: PPF chce být 4. operátorem

12. 9. 2012
Autor: Redakce

Finanční skupina Petra Kellnera PPF oznámila, že se zúčastní aukce kmitočtů, do které se hlásí i všichni tři tuzemští operátoři. Pokud uspěje, na zatuchlý český trh by konečně mohl vstoupit tolik žádaný čtvrtý mobilní operátor. PPF má k tomu, aby byla dobrým poskytovatelem mobilních služeb, předpoklady – podle svých slov má pro tuto akci k dispozici „řádově stovky milionů eur“ a mobilní podnikání bude možné navázat na stávající podniky celé skupiny.

Sazka má výbornou distribuční síť, přes Home Credit bude možné prodávat telefony na splátky, Air Bank spojí mobilní a finanční služby a Česká pojišťovna zase mobilní služby s pojištěním.

Nejdříve ale bude nutné vyhrát onu aukci. Zástupci PPF na mé dotazy ohledně toho, jaký mají finanční strop pro dražbu, nechtěli nic specifikovat. Jasně ale dali najevo, že současní operátoři, jejichž zájmem je mezi sebe dalšího hráče nevpustit, a dražit budou chtít rovněž, mají i díky až 50procentním maržím obrovské cash flow a zázemí. Díky tomu mohou přetahovanou a potřebné frekvence vyhrát.

Pro Kellnerovu skupinu to ovšem i v případě výhry znamená další ohromné investice. Bude nutné vybudovat síť (její provoz už PPF zajišťovat nebude, o to se postará správce vybraný v tendru) a veškeré potřebné zázemí. A síť bude PPF potřebovat.

I když ze začátku počítá s takzvaným sharingem, kdy využije i kapacity současných operátorů, do budoucna chce být naprosto soběstačná.

Budoucnost byznysu operátorů je navíc nejasná – příjmy z hlasových služeb a SMS klesají na úkor datových služeb, u kterých se těžko hledá nový a stejně výnosný obchodní model.


Čtěte také:

Zklamání: seznam zájemců o čtvrtého operátora má jednu položku

PPF potvrdila zájem stát se čtvrtým mobilním operátorem

CIF24

J&T i Penta vzdaly boj o kmitočty


První nástřely samotné služby nicméně vypadají více než dobře a PPF jako mobilní operátor by mohl působit stejně svěže jako Air Bank v bankovnictví. PPF chce co nejtenčí organizaci starající se pouze o nejvíce „core“ záležitosti. Právě obří struktury a infrastruktury jsou velikým problémem současných obrů. Například v Telefónice se provozuje několik neuvěřitelně složitých a překrývajících se informačních systémů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).