Menu Zavřít

Jan Sedlák: Rozchod Applu s Googlem

8. 8. 2012
Autor: profimedia.cz

Nová verze mobilního operačního systému iOS od Applu, která na trh dorazí na podzim, už nebude v základu obsahovat aplikaci pro přehrávání videí z YouTube. Uživatelé si ji budou moci stáhnout z obchodu s aplikacemi App Store. Tuto skutečnost není třeba nějak nafukovat, jen opět ukazuje, jak se společnosti Apple a Google postupně rozcházejí i tam, kde si ještě relativně nedávno „pochlebovaly“.

YouTube se už v iPhonech a iPadech nebude nacházet proto, že nebyla prodloužena smlouva, která YouTube jako aplikaci pro iOS zaručovala. Zatím není jasné, zda prodloužení nepodepsal Apple nebo Google, ale je dost dobře možné, že se do toho nechtělo ani jednomu.

Apple se v poslední době snaží od Googlu co nejvíce distancovat. V nové verzi iOS už nebudou základní službou pro mapy Google Maps, ale nová aplikace přímo od Applu, a také z políčka pro vyhledávání zmizelo slovo Google, jež bylo nahrazeno obecnějším Hledat.

Google pro Apple znamená výraznou konkurenci, například kvůli Androidu, obchodu Google Play nebo směřování do chytrých televizí, a nechce ho více podporovat. Google naopak z toho, že dodával aplikaci YouTube pro Apple, prakticky nic neměl, tedy kromě přístupu k důležité službě. V této aplikaci ale nezobrazoval reklamy z vlastní digitální reklamní sítě, což teď bude moci. Pro firmu to znamená další příležitost, jak začít zpeněžovat mobilní služby, jež se zatím příliš zpeněžovat nedaří.


Čtěte také:

Roztržka Applu s Googlem pokračuje. Tentokrát jde o Youtube

Apple vs Samsung: co soud, to jiný názor

Apple se snaží co nejvíce odstřihnout od Googlu

EBF24


Ze začátku se nicméně obě společnosti vzájemně podporovaly, lépe řečeno musely se podporovat. Když mířil na trh první iPhone, YouTube fungoval pouze v technologii Flash, kterou nová senzační hračka od Applu neměla (a nikdy mít nebude).
Zájmem Googlu zase bylo fungovat na nové a atraktivní platformě hned při spuštění přístroje.

Nyní už je však situace jiná. YouTube běží ve standardizovaném HTML5, k dispozici je App Store a tehdejší šéf Googlu Eric Schmidt už kvůli střetu zájmů nesedí v radě Applu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).