Menu Zavřít

Jan Sedlák: Škrty pohřbily rychlý internet

19. 2. 2013
Autor: Jan Sedlák

Evropská unie nakonec žádný 100Mb internet budovat nebude a tři roky připravovaný koncept tak vzal za své. Broadbandu se dotkly škrty v novém sedmiletém unijním rozpočtu – z požadovaných více než devíti miliard eur na digitální agendu nakonec zbyla miliarda.

Tu hodlá eurokomisařka Neelie Kroesová využít alespoň na vytvoření několika pilířů eGovermentu, například projektu elektronických veřejných zakázek a fakturací. Kritici osekání rozpočtu viní evropské politiky z toho, že nemají žádnou vizi.

Rychlejší internet podle nich mohl v následujících letech vytvořit přes tři miliony pracovních míst a posílit ekonomiku a konkurenceschopnost. Soukromé firmy navíc mohly do budování internetu uvolnit přes 300 miliard eur. Kritika je v mnoha ohledech oprávněná. Na druhé straně ale není jasné, zda by státní investice k něčemu výrazně přispěly. Na podobných příkladech v USA a Austrálii je vidět, že ne vždy musí takové projekty fungovat.

Při rozdělování dotací hrozilo riziko korupce a neefektivního čerpání. Kroesové šlo zejména o pokrytí oblastí, kde je dostupnost internetu špatná nebo vůbec žádná. To jsou ale většinou řídce osídlená území, kde se zavádět přípojky ekonomicky nevyplácí.

Navíc významnou podmínkou pro zmiňovaný růst a konkurenceschopnost je to, že občané internet využijí například pro práci s elektronickými službami. A ty v Evropě prozatím jaksi chybí. V těchto oblastech působí různá komunitní a nezisková sdružení (CZFree. Net a další), která obstojné připojení obyvatelům zajišťují zejména pomocí bezdrátového signálu. Toto připojení často vyjde na cenu kolem 150 korun za měsíc a výdělky se investují do dalšího rozvoje sítě.

Osekání rozpočtu pro digitální záležitosti není dobrá zpráva, je ale dobře, že celkově do inovací, vědy a výzkumu v EU půjde peněz více. Evropa za tuto oblast v minulém období utratila 91,4 miliardy eur, v následující sedmiletce to má být 125,6 miliardy eur.

V Česku se navíc rýsuje možnost, že až několikamiliardový výtěžek z aukce kmitočtů na mobilní sítě půjde právě na budování rychlých optických sítí.


Čtěte také:

Evropský 100Mb internet nebude, rozpočet neprošel

ebf - tip - debata

Peníze na evropský 100Mb internet jsou v ohrožení. Operátoři protestují

Evropský 100Mb internet vyjde na 330 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).