Menu Zavřít

Jan Sedlák: Windows Phone. Slepice, nebo vejce?

31. 8. 2012
Autor: Redakce

Společně s prvním vítězstvím Applu proti Samsungu v soudním sporu se okamžitě začalo mluvit o tom, že výrobci chytrých telefonů mohou začít nahrazovat operační systém Android systémem Windows Phone od Microsoftu.

Ten není zatížen takovými patentovými spory a dokáže nabídnout moderní a konkurenceschopné prostředí. Otázkou však zůstává, zda uživatelé budou kupovat telefony s tímto systémem. Deník Wall Street Journal zmapoval postavení telefonů s Windows Phone na americkém trhu.

Není to příliš pěkná podívaná, i když mobilní operátoři, kteří stále patří mezi největší prodejce chytrých telefonů, přístroje se systémem od Microsoftu masivně propagují. Například AT&T se snaží telefon Nokia Lumia 900 tlačit všude, kde to jde. Jsou v tom finanční zájmy. Na tomto stroji má druhý největší americký operátor zisk o 70 dolarů vyšší než z prodaného iPhonu a o 15 dolarů vyšší než z prodaného Samsung Galaxy S III. Podobně se snaží také další operátoři.

Této masivní prodejní podpoře ale ve skutečnosti vůbec neodpovídají prodejní čísla. V případě AT&T tvoří prodeje Lumie 900 pouhá dvě procenta z celkových čísel a v případě amerického T-Mobilu zařízení s Windows Phone tvoří tři procenta prodejů.

Analýza skupiny IDC ukazuje, že telefony s Windows Phone mají slabá tři procenta světového trhu. Mobilní Windows mají klasický problém slepice, nebo vejce. Microsoft se velice snaží do svého ekosystému dostat co nejvíce obsahu a aplikací (nedávno ohlásil 100 tisíc mobilních programů ve svém internetovém obchodu) někdy i tím, že tvůrcům tohoto softwaru nabízí finanční podporu vývoje, přesto největší trháky z iOS a Androidu na Windows Phone často chybí.


Čtěte také:

1:0 pro Apple. Zuří válka patentů

Sony předvedla nové smartphony a tablet

WT100

Čína se letos stane největším trhem s chytrými telefony


Uživatelé ale nechtějí o své oblíbené aplikace a hry přijít a vývojáři zase nechtějí vyvíjet pro platformu, kde nejsou uživatelé, protože se jim to nevyplatí. Microsoftu se nicméně nabízí nová příležitost. Propojení Windows 8, Windows Phone 8, Xboxu a dalších služeb dává celému prostředí nový impulz.

  • Našli jste v článku chybu?