Menu Zavřít

Jan Šumbera: Předčasné Vánoce

26. 10. 2015
Autor: čtk

Akciové trhy v minulém týdnu s předstihem nadělovaly vánoční dárky. V návaznosti na vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho prudce vystřelily vzhůru a dostoupaly k nejvyšším úrovním od půle srpna, kdy nastoupily na dráhu korekce. A jak bývá o Vánocích zvykem, optimismus a nadšení je najednou cítit všude.

Vždyť ECB přislíbila připravenost jednat, čínští soudruzi snížili úrokové sazby a opačný krok amerického Fedu je prozatím ještě daleko. Že tu něco nehraje, je patrné na první pohled. Najednou jsou ty tam obavy ze zpomalení čínského hospodářství. Nepříliš přesvědčivá data ekonomik na obou březích Atlantiku nevnáší do duší investorů strach a pouze pozvolný růst korporátních zisků nepředstavuje pro růst akcií problém.

Opět se tak potvrzuje, že akciové trhy mají tendenci zapomínat. Včerejší nepřekročitelná zeď se ve světle dnešního nadšení často stává jen nepatrnou překážkou. Obezřetný investor však nezapomíná. Rizika na akciových trzích zůstávají a fakt, že je zakrývají kroky centrálních bank, je znepokojující.

Využití selektivního přístupu s důrazem na výběr atraktivních titulů za rozumnou (nejlépe diskontní) cenu je tak ještě prozřetelnější, než by se v časech klidu a míru mohlo zdát.

Autor je analytikem Patria Finance


Čtěte také:

MMF24

Euro k dolaru kleslo na dvouměsíční minimum, stále reaguje na ECB

Draghi by mohl ještě letos uvolnit měnovou politiku k podpoře eurozóny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).