Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Čeká se akce

10. 3. 2016
Autor: čtk

Určité ochlazení dynamiky hospodářského růstu v klíčových ekonomikách na přelomu loňského a letošního roku a silné výprodeje na akciových a komoditních trzích přiměly nejvýznamnější centrální bankéře, aby začali přemýšlet o přehodnocení své měnové politiky. A guvernér ECB Mario Draghi na únorovém zasedání ECB jasně naznačil, že na tom březnovém bude politika ECB přehodnocena.

A i když se v posledních pár týdnech situace na finančních trzích částečně stabilizovala, trh dnes akci ze strany ECB očekává. Otázkou jenom zůstává, jaký mix nástrojů bude použit.

V úvahu připadá snížení depozitní sazby hlouběji do záporných hodnot, prodloužení nebo navýšení programu, jehož cílem je dodat do evropského bankovního systému likviditu, či navýšení programu kvantitativního uvolňování, jak pokud jde o objem nakupovaných aktiv, tak pokud jde o různé instrumenty či prodloužení programu za březen 2017.

Co tedy konkrétně očekávat? Zatímco tržní konsenzus počítá se snížením depozitní sazby z –0,3 na –0,4 procenta, my očekáváme razantnější snížení na –0,5 procenta. Dále předpokládáme prodloužení programu TLTRO až do roku 2017. U kvantitativního uvolňování žádnou změnu neočekáváme a ani tržní konsenzus nijak agresivní není, když s 60procentní pravděpodobností počítá s navýšením měsíčních nákupů objemu aktiv z 60 na 70 miliard eur.

Jediným kanálem, kterým mohou kroky ekonomiku eurozóny povzbudit, je dle našeho názoru ten kurzový. Aby ovšem euro výrazněji oslabilo, musela by být akce ECB razantnější, než s čím trh v průměru počítá.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

ECB: Banky v eurozóně zvládají nízké sazby, problémy jsou zděděné

Trhy mažou ztráty z minulého týdne, pomohlo i vyjádření prezidenta ECB

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).