Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Dolar stále v kurzu

4. 6. 2015
Autor: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

První měsíce letošního roku dolar posiloval vůči společné evropské měně. Zhodnocování americké měny bylo tak rychlé, že zejména v médiích vyvolalo diskuze, kdy kurz eura vůči dolaru spadne pod paritu.

Následoval obvyklý scénář – pokud se o tom začne mluvit i mezi maloobchodníky, institucionální investoři již své pozice redukují. A skutečně poslední dva měsíce jsou na tomto měnovém páru spíše ve znamení konsolidace předchozího trendu.

Euro tak získalo půdu pod nohama, a to mimo jiné i díky příznivějším ekonomickým ukazatelům. Nízká cena ropy znamenala ve Spojených státech výraznou redukci investic do těžebního průmyslu a dalších břidlicových vrtů.

K tomu se přidala letošní tuhá zima. Ve výsledku tak americká ekonomika během prvního čtvrtletí vůči tomu předchozímu poklesla. Naopak evropská ekonomika vykázala za stejné období vzestup. Té levnější ropa v kombinaci se slabým eurem a extrémně nízkými úrokovými sazbami pomohla.

V horizontu několika čtvrtletí však není vyšší růstová dynamika eurozóny proti USA udržitelná a dolar by se tak měl na silnější úrovně vůči euru vrátit. Ale ani v tomto mezidobí neztrácí americký dolar na zajímavosti pro investory. Pozornost se jen přesouvá k japonskému jenu.

Od poloviny května získal dolar proti jenu téměř pět procent, když se kurz dostal na dosah 125 jenů za dolar. Na takto silných hodnotách byla americká měna proti japonské naposledy před dvanácti lety.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky


Čtěte také:

WT100

Fed: Ekonomiku USA na konci zimy srážel dolar a pokles cen ropy

Těžba ropy v USA příští rok prudce zpomalí růst

  • Našli jste v článku chybu?