Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Dopady slabé koruny

14. 11. 2013
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Devizové intervence České národní banky poslaly kurz koruny k úrovni 27 korun za euro. Podle dosavadního vyjádření centrálních bankéřů se ČNB bude snažit kurz držet v okolí této úrovně po poměrně dlouhou dobu.

Předpokládejme, že se kurz koruny bude celý příští rok této hladiny držet. Co to bude pro ekonomiku znamenat? V prvé řadě minimalizaci deflačního rizika, když se slabší koruna poměrně rychle přelije do inflace skrze dovozní ceny. Průměrná inflace roku 2014 tak nebude nulová, jak jsme se až dosud domnívali, ale bude se nacházet lehce pod jedním procentem.

Ani to by ovšem nemělo zabránit růstu reálných disponibilních příjmů domácností, očekáváme nominální růst mezd kolem dvou procent. Na rozdíl od centrální banky se ovšem domníváme, že vyšší inflace pro rok 2014 spotřebitelské výdaje mírně utlumí.

Pozitivní dopad slabší koruny již v roce 2014 lze předpokládat u exportérů a průmyslníků s dopadem do jejich vyšší ziskovosti. Poté bude klíčové, zda budou zisky využity k investicím a tvorbě pracovních míst. Investiční aktivita je však ovlivňována i stabilitou a atraktivitou podnikatelského prostředí, na což má centrální banka minimální vliv.

ČNB se s velkou pravděpodobností podaří vyhnout se deflačnímu scénáři, dopad do reálné ekonomiky v roce 2014 bude oproti před intervenčním očekáváním lehce negativní, nicméně pravděpodobnost návratu do recese je nízká. Naopak pozitivní dopady do reálné ekonomiky lze očekávat od roku 2015.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

Premiér Rusnok hájí devizové intervence. Prý prospějí ekonomice i rozpočtu

KL24

ČNB obhajuje intervence: Lidé mohli přijít o úspory

Dražší benzin, elektronika i dovolené. Zásah ČNB zamává s cenami

  • Našli jste v článku chybu?