Menu Zavřít

Jan Vejmělek: ECB dnes rozhodne

5. 6. 2014
Autor: ČTK/AP

Po ne celém měsíci se dnes k projednání měnové politiky sejde nejvyšší vedení ECB. Na posledním zasedání evropští centrální bankéři trhům zcela jasně naznačili, že červnové jednání přinese nějakou formu měnověpolitického stimulu. A nutno podotknout, že trhy tomuto scénáři skutečně věří. Od posledního zasedání 8. května euro proti dolaru oslabilo o téměř dvě procenta a spadlo na tříměsíční minimum, eurová swapová sazba klesla o 10 bazických bodů, výnos německého bundu o zhruba 4 bazické body.

Naopak akciový trh je výše – celoevropský EuroStoxx50 o více než procento, německý DAX dokonce o 3,25 %. Během tohoto týdne zveřejněná nižší než očekávaná květnová inflace za Německo i celou eurozónu pak jenom potvrdila, že rizika dlouhodobě nízké inflace nejsou zanedbatelná.

S čím tedy může ECB na dnešním zasedání přijít? Všeobecně se očekává snížení úrokových sazeb. Dvoutýdenní reposazba by měly být snížena o 15 bazických bodů na 0,10 %, depozitní sazba o 10 bazických bodů, což bude znamenat, že se dostane do záporného teritoria – ze současných 0,0 % na -0,10 %. Banky by tak byly za ukládání prostředků v ECB v podstatě penalizovány.

Cílem je povzbudit banky k vyšší úvěrové aktivitě. Otázkou je, zda bude pouhé snížení úrokových sazeb stačit. A to mimo jiné k tomu, aby oslabilo euro. Ekonomové Société Générale tedy předpokládají, že snížení sazeb bude doprovozeno injekcí likvidity do bankovního sektoru, která by měla cílit na podporu úvěrování SME. Dále očekávají, že se ECB pustí i do odkupu privátních dluhových instrumentů. Dnešní den tedy bude na finančních trzích opravdu napínavý.


Z parketu čtěte také:

Lubomír Koršňák: Auta táhnou Slovensko dál

ebf - tip - debata

Jiří Škop: Co napoví prognóza ČNB

Lukáš Vácha: Spořicí nadílka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).