Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Libra pod tlakem

25. 2. 2016
Autor: Pixabay.com

Ukončení vyjednávání mezi britským premiérem Cameronem a představiteli EU znamená jistotu konání referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii 23. června tohoto roku. Z čistě ekonomického pohledu by odchod vzhledem k vzájemným obchodním vazbám znamenal podle odhadů ekonomů Société Générale negativní dopad pro obě strany.

Růst britské ekonomiky by v horizontu další dekády mohl být v průměru nižší až o půl procentního bodu ročně, Evropská unie by na to doplatila nižším průměrným růstem o čtvrt procentního bodu. Navíc to představuje velkou neznámou pro finanční trhy. Jejich příliš velká volatilita v kontextu s dalšími nejistotami, jimž čelí globální ekonomika, může negativně ovlivnit makroekonomický obrázek, zejména ochotu firem investovat. Není tedy divu, že se britská libra ocitla pod silným výprodejním tlakem.

Jen za první polovinu tohoto týdne ztratila proti dolaru téměř tři procenta své hodnoty a dostala se na nejnižší hodnotu za posledních sedm let. A není již příliš vzdálena od nejslabší dolarové hodnoty od roku 1985. Libra ztrácí i proti společné evropské měně, vůči které se propadla na více než roční minimum. Stahuje však s sebou i euro.

Vývoj kurzu libry proti dolaru

Těžko předpokládat, že by se současná volatilita na britské libře až do konání referenda zásadněji snížila. Čeká nás totiž období několikaměsíční kampaně a bedlivého sledování různých průzkumů, jak by referendum mohlo dopadnout. Samotná oficiální kampaň by měla probíhat 10 týdnů před konáním referenda.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

WT100

Obavy z brexitu poslaly libru na sedmileté minimum

Hrozba brexitu vystrašila investory, libra prudce oslabila

  • Našli jste v článku chybu?