Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Referendum hýbe trhy

18. 9. 2014
Autor: Štěpán Bruner, E15

Dnes se Skotové v referendu vysloví buď ve prospěch nezávislého státu, nebo že Skotsko zůstane součástí Velké Británie.

Až do poloviny loňského roku průzkumy ukazovaly na to, že většina skotských voličů preferuje zůstat součástí Velké Británie. Od počátku letošního roku se však začaly trendy otáčet a počet příznivců samostatného Skotska začal růst. Předminulý týden pak byl zveřejněn průzkum, kdy poprvé převážil počet zastánců odtržení. Aktuálně stále velký počet nerozhodnutých voličů naznačuje, že výsledek je opravdu těžko předvídatelný.

Zdá se ovšem, že finanční trhy stále nechtějí možné variantě samostatného Skotska věřit. Pokud by tedy referendum skutečně skončilo touto variantou, pro finanční trhy by to byl šok vedoucí k výrazné volatilitě. Varianta samostatného Skotska totiž s sebou nese řadu nezodpovězených otázek. Tou první je samozřejmě otázka budoucí skotské měny: Britská libra? Se souhlasem Bank of England, či bez?

Samostatná měna? Volná, či navázaná na libru nebo euro? V případě samostatné měny je samozřejmě otázkou budoucí síla skotské centrální banky zejména v roli věřitele poslední instance. Vzhledem k obrovské váze bankovního sektoru ve Skotsku je případný problém v tomto sektoru místní centrální bankou či vládou neřešitelný.

Otázkou je také fiskální vývoj. Podle Institute for Fiscal Studies by Skotsko ve srovnání s Velkou Británií operovalo s deficitem o jeden procentní bod hlubším. A samozřejmě by se Skotsko financovalo dráže. Těžko očekávat, že by obdrželo nejvyšší rating, jako je to v případě Velké Británie.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

MMF: Skotská nezávislost může zahýbat se stabilitou trhů

Cameron slíbil Skotsku větší pravomoci, když odmítne samostatnost

Skotská nezávislost donutí EU řešit neznámou právní situaci

Cameron: Skotská nezávislost bude bolestivý rozvod

MMF24

Skotské banky hrozí odchodem. Sídlo by přesunuly do Anglie

Nezávislost neřeší jen Skotsko. V Barceloně demonstrovaly statisíce Katalánců

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).