Menu Zavřít

Jan Žižka: Zelené vize narazily na české břídily

17. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Není pochyb – cena, kterou čeští občané platí za podporu obnovitelných zdrojů, je naprosto nesmyslná. Desítky miliard korun ročně za spíše škodlivé fotovoltaické elektrárny na polích jsou zbytečně vyhozené peníze. Nic na tom nemůže změnit ani protiargument, že Češi platí hodně také za přenos a distribuci elektřiny. Pokud dnes politici hledají způsob, jak další růst výdajů na zelené energie zastavit, je to určitě logické.

Odpověď na obecnou otázku, zda má vůbec podpora obnovitelných zdrojů smysl, přesto není jednoznačná. Moderní ekonomika opravdu do značné míry bude „zelená“. A to je výzva i pro český byznys. Na nové trendy dokázal v Česku zareagovat vnuk slavného vynálezce kontaktních čoček, podnikatel Martin Wichterle. Hledal samozřejmě podnikatelské příležitosti, ne zelené ideály. Jeho firma se dostala do světové špičky výrobců převodovek pro větrné elektrárny.

Bezpochyby mu pomohl globální rozvoj obnovitelných zdrojů, spojený s vizionářstvím a podporou moderních technologií. Vůbec nijak mu ovšem nepomohla státní pomoc pro zelené elektrárny po česku. Z té těžili výrobci solárních panelů, podle všeho mnohdy nekvalitních, navíc mimo české území. V případě českého výrobce supermoderních převodovek, který téměř celou svou produkci vyváží, mohla hrát roli podpora obnovitelné energie v zahraničí.

Česko je exportní zemí. Nestačilo by tedy spoléhat právě na zahraniční programy, které jsou pro případné domácí výrobce moderních technologií beztak důležitější? Snad. Ale připusťme, že by se Češi nemuseli jen „vézt“ a mohli by rozvoji moderní ekonomiky také svým skromným dílem přispět. To, co se zde dělo do roku 2010, a cena, kterou za to ještě léta budeme platit, ovšem nemá s rozumnou politikou rozvoje obnovitelných zdrojů vůbec nic společného.

Až někdo zase bude házet vinu na Evropu, zelenou ideologii či podobné oblíbené fackovací panáky, měl by si připomenout, že za chybné nastavení podpory v Česku nesou odpovědnost jen a jen tuzemští politici, a to napříč stranami. Oni mohou za onu pasáž v zákoně, která neumožňovala přizpůsobit úroveň podpory vývoji na trhu. Oni mohou za to, že se zákon včas nezměnil.


Čtěte také:

Stát chystá strop pro zelené zdroje

Kapacita větrných elektráren v EU odpovídá 39 jaderkám

Podpora obnovitelných zdrojů může skončit

CIF24


Protože ovšem musíme platit vysoké účty za staré chyby, málokdo v Česku uvěří, že příští podpora obnovitelných zdrojů už bude rozumnější. To je politická realita. A zprávy ze zahraničí obhájcům dotací pro zelenou energii také příliš nepomáhají. I Němci došli k tomu, že jejich systém garantovaných výkupních cen pro solární elektřinu do značné míry pomáhal konkurenci – čínským výrobcům fotovoltaických panelů.

Téma obnovitelných zdrojů je pořád na stole, ale na místě je střízlivost a důkladná revize dosavadních strategií.

  • Našli jste v článku chybu?