Menu Zavřít

Jana Havlingerová: Prezident nám pookřál

9. 12. 2013
Autor: ČTK

Miloš Zeman se očividně zotavuje, a na veřejném dění je to hned znát. Stačila dvě jeho oficiální vystoupení, a už je zase o čem mluvit.

První se týkalo budoucí vlády, respektive jmenování jejích jednotlivých členů. Prezident zopakoval, že ne se všemi musí souhlasit, a tudíž je do funkce jmenovat.

Pomiňme – výhradně pro tentokrát – že na rozdíl od premiéra má být jeho role v českém politickém systému převážně ceremoniální. Spíš nás zajímá, co víc může mít proti komukoli, kdo bude vybrán, když mu nevadí minulost Andreje Babiše, a dokonce osobně vymýšlí cestu, jak by se z ní měl vůdce ANO vyvinit.

Parádní je i prezidentův nápad, který předestřel u příležitosti 95. výročí vzniku Hradní stráže. Jeho přáním je, aby v útvaru sloužili „novodobí legionáři“, tedy vojáci, kteří prošli zahraničními misemi. Podle Zemana není úkolem stráže prvotně ani tak ochrana hlavy státu jako střežit Hrad, největší klenot v Praze, který může být ohrožen útokem mezinárodního terorismu.

Jako bychom to už viděli. Každý sudý (popřípadě lichý) týden je areál Pražského hradu uzavřen, anžto probíhá pravidelné cvičení veteránů, u jednotlivých bran nestojí chatrné dřevěné budky, ale opevněné check pointy. K ochraně Hradu vždy připraven!

Video z konverzace premiéra Rusnoka se členy své vlády, jež je svérázným nekrologem k úmrtí Nelsona Mandely, je známé. Takže jen na okraj. Ministr financí v demisi komentoval možnost, že by snad na pohřeb jihoafrického vůdce odcestoval prezident, slovy: „To je úplná blbost, ještě tam bude nějakej průser, čoveče.“ Tak tomu nerozumíme. Jako že by Miloš Zeman mohl v zahraničí způsobit ostudu? Miloš Zeman?!


Čtěte také:

Zeman: Do sestavování vlády se budu vměšovat. Nechci novou Peake

KL24

Zeman si diktuje: Sobotku jmenuji premiérem, až bude jasné, že má většinu

Rusnok nechce na pohřeb Mandely: Ty vole doufám, že pojede prezident

  • Našli jste v článku chybu?