Menu Zavřít

Jana Steckerová: Nejrychlejší v unii

1. 10. 2015
Autor: Novák Tomáš/Euro

Statistický úřad zveřejnil třetí zpřesněný odhad vývoje české ekonomiky za druhé čtvrtletí roku. V meziročním srovnání si polepšila o 4,6 procenta, tedy ještě o dvě desetiny procentního bodu více, než s čím počítal odhad druhý. Česká ekonomika tak rostla nejrychleji ze všech zemí v Evropské unii.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP vzrostl o 1,1 procenta. Hlavním tahounem domácího růstu zůstávají investice. Stoupají díky zvýšené investiční aktivitě státu, který se snaží vyčerpat co nejvíce prostředků z fondů EU, neboť letošní rok je posledním, kdy lze využít prostředky z programového období 2007 až 2013.

Nerostou však jen investice do infrastruktury, významně se zvyšují také investice do strojů a zařízení. Růst domácího HDP podporuje i spotřeba domácností. Náladu domácností vylepšuje dobrá situace na trhu práce a také pozvolný růst mezd.

Nejvyšší zaměstnanost

Zaměstnanost v České republice je nejvyšší v její historii, naopak nezaměstnanost měřená absolutním počtem nezaměstnaných je nejnižší od konce roku 2006. To se odráží v růstu spotřebitelské důvěry a ochotě domácností více utrácet. Ekonomiku tak táhne především domácí poptávka, což snižuje závislost na vývoji v zahraničí.

Zahraniční obchod výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí o něco snížil, stejně tak i tvorba zásob. Za celý letošní rok by růst HDP podle našeho odhadu měl dosáhnout vysokých 4,5 procenta. Příští rok se však výrazně propadnou příjmy ze strukturálních fondů a s nimi i vládní investice, takže tempo růstu HDP pravděpodobně zpomalí na 2,7 procenta.

Autorka je ekonomka Komerční banky


Čtěte také:

EBF24

Ekonomové letos očekávají silnější růst, pomáhají jednorázové vlivy

Nezaměstnanost v EU v srpnu stagnovala, v Česku je druhá nejnižší

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).