Menu Zavřít

Jana Steckerová: Rozhodne trh práce

5. 11. 2015
Autor: CC BY SA 2.0: Elvert Barnes via Flickr

Ve Spojených státech bude v pátek zveřejněna nejdůležitější statistika z trhu práce (nonfarm payrolls). Ukáže, kolik nových pracovních míst americká ekonomika v říjnu vytvořila. Podle našich odhadů to bylo vysokých 220 tisíc a míra nezaměstnanosti pravděpodobně klesla na 4,9 procenta, nejnižší hodnotu od roku 2008.

Pokud se tento odhad naplní, vzrostla by šance, že americká centrální banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb již na prosincovém zasedání. V současné době v to věří 52 procent trhu, zatímco ještě před čtrnácti dny to bylo pouhých 30 procent. Zvýšení úrokových sazeb v březnu pak již trhy považují za téměř jisté.

Nůžky mezi politikou Fedu a Evropské centrální banky se tedy dříve či později ještě více rozevřou. Zatímco u Fedu je otázkou řádu měsíců, kdy úrokové sazby zvýší, ECB bude muset naopak sazby snížit ještě více do záporu. To podle našeho odhadu nastane již na prosincovém zasedání, kdy ECB nejenže oznámí prodloužení a rozšíření svého programu kvantitativního uvolňování, ale také sníží sazby o 10 bazických bodů na -0,30 procenta.

Inflace v eurozóně se stále drží na velmi nízkých úrovních a ani následující roky neslibují návrat k inflačnímu cíli. ECB tedy nezbude nic jiného než měnovou politiku ještě více uvolnit. Tento vývoj nesvědčí euru. V půli loňského roku se pohyboval kolem 1,35 amerického dolaru za euro, dnes se nachází na 1,09 amerického dolaru za euro a ani prognóza není právě optimistická.

Autorka je ekonomka Komerční banky


Čtěte také:

EBF24

Americké banky mají stále problémy s řízením rizika, varuje Yellenová

Akcie ve Spojených státech v úterý posílily, dolar rostl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).