Menu Zavřít

Jandákova pumpa

22. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Ministr našel peníze pro kulturu

PERNŠTEJN (czk) – Nikoli na spáleništi, ale již v kompletně zrekonstruovaném hradním areálu oslaví letošní podzimní svátek Halloween pernštejnská strašidla. A blahodárný vliv nového ministra Vítězslava Jandáka brzy pocítí i další české památky a kulturní instituce. Jandákovo zákonné opatření „Svůj k svému“ bude totiž revolucí ve financování kultury.

Princip je jednoduchý: o ztrátové kulturní organizace se povinně postarají firmy s příbuzným předmětem podnikání. Požárem poničený státní hrad Pernštejn tak převezme ústecký petrochemický gigant Spolchemie a nová hospodářská jednotka ponese název Spolchemie Pernštejn, koncernový podnik. Podle podobného vzorce chce Jandák založit společnosti Národní památník Hochtief Terezín Group nebo Harwardské korunovační klenoty, holding. Připraveny už jsou fúze Závodů kuličkových ložisek v Klášterci nad Ohří s českokrumlovskou divadelní točnou v subjekt Českokrumlovská ZKL Klášterec točna, a. s., a vstup Deutsche Telecomu do Státní opery Praha, čímž vznikne Deutsche Telecom Neues Deutsches Theater Prag, GmbH.

EBF24

Jandák tak konečně našel způsob, jak pro českou kulturu využít takzvané norské peníze. Norská společnost Rieber & Son, majoritní vlastník byšické Vitany, bude pod reklamním sloganem „Vitana kreslí za vás“ pumpovat peníze do Národní galerie. Ruský kapitál už projevil zájem o západoslovanské písemnictví, čímž vznikne gigant Gazprom Národní slavjanskaja knihovna. Někteří byznyspartneři si kvůli jazykové průhlednosti předem vyžádali změnu názvu kulturní instituce. To je případ Tipsport Arény Národní divadlo, jejíž pobočná scéna na pražském Ovocném trhu se bude jmenovat Budvar Don Giovanni Aréna Praha, národní podnik.

Nový ministr kultury dokonce plánuje ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvem průmyslu a obchodu unikátní meziresortní systém podpory české hudby. Projekt „ČEZ Česká filharmonie Extraliga“ má symbolizovat spojení inteligence, duše a fyzické zdatnosti národa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).