Menu Zavřít

Janků zvyšuje svůj podíl

18. 12. 2008
Autor: Euro.cz

ECM

Vedení realitní společnosti ECM Real Estate Investments (ECM REI) přijalo nabídku Milana Janků ze společnosti ECM Group, která tak od ECM REI koupí v neveřejné emisi 2 365 592 nových akcií. Celkové hrubé výnosy soukromé emise mají činit 24,2 milionu eur, tedy přibližně 640 milionů korun.
Janků, který je současně generálním ředitelem ECM REI, tak ve firmě dál posílí svou kontrolu. Podle analytika společnosti Atlantik Patricka Vyroubala tak nyní ve společnosti drží více než 84 procent akcií. Již na začátku minulého týdne Janků oznámil, že uspěl v nabídce na dobrovolné převzetí firmy, ve které tím získal 76 procent akcií. V říjnu před nabídkou na dobrovolné převzetí přesahoval Jankův podíl v ECM REI mírně třicet procent. Původně sice vlastnil většinový balík cenných papírů, jeho majetková účast však postupně klesala. Janků ECM REI na pražskou burzu uvedl v prosinci 2006.
Za jednu akcii z neveřejné emise zaplatí Janků 10,23 eura, což je asi 271 korun. Při odkupu akcií od podílníků během dobrovolného převzetí jim za jeden kus vyplatí 303 korun. Výnosy z neveřejné emise mají posílit likviditu a kapitálovou pozici společnosti. Vedlejším a nepříznivým efektem neveřejného úpisu akcií je zředění podílů současných akcionářů, protože celkový počet akcií se zvýší o 53 procent na 6,9 milionu kusů a čistá hodnota spravovaného majetku (NAV) na akcii poklesne zhruba o 30 procent, soudí Vyroubal.
Janků založil ECM v roce 1991. Do portfolia ECM Group patří vedle ECM REI také například jihlavská stavební společnost PSJ, maloobchodní řetězec Carrefour Slovensko nebo firma Domus Eventis, která se na tuzemském trhu soustřeďuje na investice do nemovitostí pro nájemní bydlení. Portfolio ECM REI tvořilo ke konci listopadu třináct developerských a devět investičních projektů s celkovou plochou přes 518 tisíc metrů čtverečních. V Česku patří mezi hlavní projekty společnosti například kancelářský komplex v Praze na Pankráci. Vedle Česka působí ECM REI v Rusku, Polsku a Číně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).