Menu Zavřít

Janota dalším kandidátem

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Bankovní radaOdvolaný náměstek ministra financí Eduard Janota je podle informacví týdeníku Profit dalším z možných kandidátů na nového člena bankovní rady České národní banky.

Odvolaný náměstek ministra financí Eduard Janota je podle informacví týdeníku Profit dalším z možných kandidátů na nového člena bankovní rady České národní banky.Čtyřiapadesátiletý Janota má téměř celoživotní praxi na ministerstvu financí, je řadu let člověkem číslo jedna pro státní rozpočet. Odvolal jej ministr financí Vlastimil Tlustý kvůli neshodám kolem inzerátů ministerstva o výši státního dluhu ČR. 

Centrální banka prožívá po téměř dvou letech chladného kalkulování o inflaci a úrokových sazbách dny nepoměrně vzrušující. S koncem listopadu končí šestiletý mandát dvěma  členům bankovní rady - Michaele Erbenové a Janu Fraitovi. Podle posledních informací by ani jeden z nich neměl být znovu jmenován na další šestileté období..Dalším  horkým kandidátem na nový post je Mojmír Hampl, který pracoval jako vrchní ředitel a člen představenstva Konsolidační agentury. Proslul ostrými spory se sociálnědemokratickým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Z postu člena představenstva byl Hampl odvolán v souvislosti s kauzou „ztracené“ půl miliardy korun, kterou letos začala postrádat Česká konsolidační agentura. Jde o peníze, které její dceřiná společnost IMOB poslala již loni z účtu firmy Galileo Real (tu spravuje jako součást struktur bývalé IPB) na zahraniční účty. Hampl dříve pracoval jako analytik centrální banky a poté České spořitelny.

 Erbenová jako bývalé poradkyně Václava Klause, s praxí na Harvardu, v OECD je považovaná za  silnou osobnost české měnové politiky. Odbornou prestiž má i Frait jako  jeden z nejmladších profesorů ekonomie v Česku. Přesto by na jejich křeslech v prosinci měli zasednout jiné osobnosti.

MMF24

Poslední změny v bankovní radě proběhly 11. února 2005, kdy se guvernérem České národní banky stal již podruhé, na dalších šest let,  Zdeněk Tůma. Novými členy rady se stejný den staly Miroslav Singer, který byl jmenován viceguvernérem, Robert Holman, který přešel z postu poradce prezidenta republiky a Pavel Řežábek, předtím generální ředitel Konsolidační agentury. Členem bankovní rady je  dále viceguvernér  Luděk Niedermayer s mandátem do 26. 2. 2008.  Členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky Václav Klaus. Mohou být jmenováni maximálně na dvě šestiletá období.

 Na  seznamech potenciálních kandidátů se objevuje také ekonomický analytik skupiny PPF Pavel Kohout. Dalšími jmény jsou ekonom Komerční banky Kamil Janáček, o kterém se hovořilo jako o o kandidátovi již před dvěma lety, současný kancléř prezidenta Jiří Weigl nebo bývalý poslanec ODS a Klausův přítel Martin Kocourek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).