Menu Zavřít

Janouškovo birdie

1. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Švýcarská konta

MMF24

Řečeno golfovým slovníkem, obchodník s kontroverzní pověstí, lobbista a šedá eminence pražské ODS Roman Janoušek zahrál birdie, tedy na jamce jeden úder pod par. Švýcarská prokuratura totiž přestala vyšetřovat podezření, že si v zemi helvétského kříže mohl prát špinavé peníze. S informací přišel minulý týden deník Aktuálně.cz.
Švýcaři v roce 2008 obstavili dva účty, k nimž měl Janoušek dispoziční právo a u nichž nebyl zřetelný původ peněz. Někteří političtí insideři postupem času přišli s historkou, že si Janoušek chtěl koupit tryskáč, v bance ale nedokázal doložit původ peněz a odmítl s peněžním ústavem na běžné proceduře spolupracovat. A proto se podle tamních zákonů rozjelo vyšetřování, jestli nejde o peníze pocházející z trestné činnosti.
Romeš nebo Lord Voldemort, jak se Janouškovi v pražských politických kuloárech přezdívá, byl donedávna úzce napojen na primátora Pavla Béma a Praha byla spolu s ministerstvem dopravy významným zdrojem jeho neprůzračných příjmů. Jeho majetek je dnes podle serveru Motejlek.com odhadován nad tři miliardy korun.
Právě zmiňované zdroje příjmů Švýcary zajímaly, včetně toho, jestli je Janoušek v České republice stíhán za finanční delikty. Proto poslali do metropole takzvanou žádost o právní pomoc. O vyšetřování až do doby zaslání žádosti Janoušek nevěděl, se zmraženými deponovanými penězi je totiž možné v rámci Švýcarska disponovat a fyzicky jsou zablokovány teprve až při přesunu do zahraničí.
A až tedy v této chvíli zaujal do té doby nečinný Janoušek obranný postoj a najal si na řešení problému právní kancelář. Švýcaři ale nakonec vyšetřování zastavili a svoje rozhodnutí odmítli vysvětlit. A Kredietbank, celkem logicky, uvolnila zmražených cca 220 miliónů korun.
Roman Janoušek je zaníceným golfistou a některé obchody domlouvá podle informací ze zákulisí pražské politiky právě na greenu. Jeho vliv v době švýcarského vyšetřování poněkud ochabl. Jeho případ drtivě zasáhl pražskou politickou scénu, nejvíce primátora Béma, a zahájil přeskupování sil v tradiční baště ODS.
Primátorskou kariéru Janouškova přítele Béma definitivně ukončila kauza Opencard, kvůli níž přišel i o post prvního místopředsedy občanských demokratů. „Opencard je typický double „jan“, Janoušek–Jansta,“ prohlásil někdejší předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v Otázkách Václava Moravce České televize, když přišla řeč na korupci. „Takhle prostě fungují některé zakázky v Praze,“ navezl se do Janouškova kamaráda Béma Topolánek, kterého pražský primátor často kritizoval a neúspěšně proti němu kandidoval na předminulém kongresu ODS do čela strany.
Všichni, kdo Janouška znají, se shodují na tom, že v poslední době působil ve společnosti zasmušilým a unaveným dojmem. Nyní má proslulý hodovník velký důvod k tomu, po každém utkání zamířit k devatenácté jamce – tedy slangově ke golfovému baru – s rozzářeným úsměvem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).