Menu Zavřít

Japonci se učí říkat “Uvidíme se u soudu”

23. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Aby špičkové technologické firmy ochránily duševní vlastnictví, podávají soudní žaloby

Japonci jsou tradičně soudnímu řešení problémů nakloněni mnohem méně než Američané. Když dojde ke sporu v nějaké občanskoprávní záležitosti, bude mnohem pravděpodobněji vyřešen klidným jednáním než záplavou žalob. To je jeden z důvodů, proč svět obchodu zpozorněl, když se japonské elektronické firmy v říjnu a listopadu náhle začaly vrhat po hlavě do soudních sporů. Matsushita, NEC i Toshiba se v poslední sobě objevily v soudních síních, kde bránily své patenty. A to jsou jen poslední z řady žalob a právních kroků podniknutých v předcházejících měsících.
Co se to děje? V devadesátých letech byly inovace japonských firem v oblasti DRAM čipů, displejů a dalších technologií kopírovány ve velkém. Teď jsou tyto firmy rozhodnuty bránit své území proti konkurentům s nízkými náklady, které obviňují z porušování svých patentů. „Japonské firmy dlouho jen žádaly o patenty, ale nijak je nebránily,“ vzpomíná Andrew Cobden, patentový právník tokijské advokátní kanceláře Lovells.
To se teď změnilo. V posledním soudním řízení potvrdil tokijský Celní úřad 11. listopadu žalobu společnosti Matsushita Electric Industrial proti jihokorejské LG Electronics za porušení patentových práv a dočasně zakázal dovážet do Japonska ploché plazmové displeje se značkou LG. Jihokorejská společnost popírá, že by porušila jakýkoli patent.
Soudní žaloba firmy Matsushita přišla jen dva dny poté, co podala Toshiba v Japonsku a v USA žalobu proti jihokorejské společnosti Hynix Semiconductor za porušování patentů při výrobě takzvaných paměťových čipů typu NAND–flash, která začala Hynix prodávat letos v únoru. Toshiba žádá zákaz dovozu čipů Hynix do Japonska a peněžitou náhradu škody v USA. A že má co chránit. Se 37 procenty globálního trhu je Toshiba v oblasti pamětí flash druhou největší firmou, hned za Samsungem, a držitelem více než tisíce patentů souvisejících s technologií NAND. Tyto čipy se používají v digitálních kamerách, přehrávačích MP3 a dalších přístrojích. „Jsme připraveni zakročit proti jakémukoli porušení svých patentů,“ prohlašuje Shozo Saito, viceprezident polovodičové divize firmy Toshiba. Hynix kategoricky popírá jakékoli pochybení na své straně.
Podobné rysy lze pozorovat i u dalších případů. V polovině října požádal výrobce čipů Renesas Technology – podnik se společnou majetkovou účastí firem Hitachi a Mitsubishi Electric – o předběžný soudní příkaz proti Nanya Technology Japan, dceřiné společnosti tchajwanské firmy Nanya Technology, ve snaze udržet paměťové produkty firmy Nanya mimo Japonsko. Počátkem listopadu podala společnost NEC v USA a v Kanadě žaloby proti firmě Harris s tím, že tato firma z floridského Melbourne porušuje její patenty na přístroje užívající digitální mikrovlnné vysílání (DMR). „Musíme chránit své zájmy,“ konstatuje Botaro Hirosaki, první viceprezident firmy NEC pro duševní vlastnictví. Harris jakékoli porušení patentů popírá. Společnost Nanya se k celé záležitosti nevyjádřila.

Rychlejší procesy.

Na pomoc přišla také japonská vláda. Koncem roku 2002 přijal japonský parlament zákon, kterým zkrátil dobu potřebnou k projednání patentové kauzy ze dvou až tří let přibližně na rok. Loni v dubnu byl navíc vydán zákon umožňující firmám zabránit dovozu produktů, které podle nich porušují patenty, jestliže již byla podána žaloba čekající na projednání. Zákon, který Matsushita uplatnila proti LG.
Kritici záplavy soudních sporů obviňují Japonsko, že se jen snaží vytvořit protekcionistické překážky dovozu ze zahraničí. Ani soudní spory samy nejsou bez rizika. Například LG podala proti Matsushitě v Koreji vlastní žalobu, která má zastavit import jejích produktů Panasonic. Také Hynix hrozí, že podnikne „agresivní protiopatření“. I kdyby tyto žaloby skončily smírem a dohodou o vzájemném poskytnutí licencí – jak to nezřídka bývá – džin soudních procesů už byl vypuštěn z lahve. Pojďme se soudit. Po letech nečinnosti začali japonští výrobci elektroniky energicky bránit své patenty.

  • Společnost Matsushita získala 11. listopadu celní příkaz proti společnosti LG Electronics, který zakazuje dovoz plochých plazmových displejů LG na japonskou půdu. LG odpověděla protižalobou.
  • Toshiba podala 9. listopadu žalobu na Hynix za porušení svých patentů souvisejících s paměťovými čipy typu NAND – flash.
  • Společnost NEC podala 8. listopadu v Kalifornii a Kanadě žalobu na firmu Harris, kterou obviňuje z porušení patentů na technologie digitálních mikrovlnných vysílačů.
  • Renesas Technology podala 13. října žalobu na tchajwanskou Nanya Technology a požaduje zákaz dovozu či prodeje DRAM čipů této firmy.

Pramen: BusinessWeek

ebf - tip - debata

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Nový, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).