Menu Zavřít

Japonsko a Jižní Korea se s USA shodují na potřebě izolace KLDR, tvrdí Pence

11. 2. 2018
Autor: čtk

Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy jsou zcela zajedno v tom, že Severní Koreu je nutno izolovat kvůli tamnímu jadernému programu. Během leteckého přesunu zpět do USA ze zahájení olympijských her to řekl americký viceprezident Mike Pence. Soul přitom naznačil ochotu přijmout pozvání severokorejského vůdce Kim Čong-una, které při zahájení zimních her v Pchjongčchangu tlumočila jeho sestra Kim Jo-čong.

„Mezi Spojenými státy, Korejskou republikou a Japonskem panuje absolutní názorová shoda, pokud jde o nutnost pokračovat v ekonomické a diplomatické izolaci Severní Koreje, dokud neopustí svůj jaderný program a program balistických raket,“ citovala amerického viceprezidenta agentura Reuters.

Kim Jo-čong navštívila Jižní Koreu jako první zástupkyně vládnoucího klanu komunistické KLDR od korejské války z let 1950 až 1953 a jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi tlumočila pozvánku do Pchjongjangu od svého bratra. „Vytvořme podmínky pro to, aby se schůzka uskutečnila,“ řekl následně mluvčí jihokorejského prezidenta, který se snaží o posílení vztahů s izolovaným sousedem.


Přečtěte si esej Daniela Deyla:

Korejská hra na kuřátko

 Kim Čong-un

EBF24


Podle nejmenovaného vysoce postaveného činitele americké vlády citovaného Reuters Pence s Munem pozvánku Pchjongjangu neprobírali. Údajně však spolu mluvili o dalším přitvrzení sankcí proti Severní Koreji.

Čtěte také:

Prezentace síly. KLDR uspořádala den před začátkem Her vojenskou přehlídku

Trump je ochoten jednat s Kimem. Má podmínky, které ale neprozradil

Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním mám na stole, pohrozil Kim

Jednání Korejí: KLDR obnoví vojenskou linku s Jižní Koreou, na olympiádu pošle delegaci

Studená válka 2.0: Čína chce v jaderném zbrojení držet krok


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).