Menu Zavřít

Japonský nájezd neustává

21. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Zahraniční investice

EBF24

PRAHA (ČTK, han) - V lovosické průmyslové zóně se stále silněji začínají prosazovat japonští investoři. Již třetí japonskou firmou je Aoyama Seisakusho, která minulý týden oznámila, že v ní příští rok vybuduje nový závod na výrobu spojovací techniky pro automobilový průmysl. „Uvedený projekt vytvoří téměř 200 nových pracovních příležitostí během tří let a celková investice přesáhne 25 milionů dolarů,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn. Zahájení výroby se plánuje na začátek roku 2004.
Aoyama vybuduje závod vedle továrny Tokai Riky, prvním japonským investorem v Lovosicích byla společnost TRIS. Zájem o Českou republiku projevila Aoyama již v červenci 2001, a Lovosice byly nakonec vyhodnoceny jako nejvhodnější z důvodů logistických a díky vstřícnému přístupu tamního zastupitelstva. Aoyama stejně jako Tokai Rika, která patří do skupiny Toyoty, bude subdodavatelem nové továrny na výrobu malých automobilů v Kolíně. Tu začne 10. dubna budovat Toyota společně s francouzským koncernem PSA Peugeot–Citroën.
Příliv Japonců zažívá také další severočeské město – Louny. Do výstavby výrobní haly, technologie a školení budoucích zaměstnanců tam chce investovat producent plastových doplňků a potisků pro automobilový průmysl Takada Indrustry. Hala má vyjít na 200 milionů korun, firma vytvoří až sto nových pracovních míst. Termín zahájení výstavby závodu je červen, první výrobky by se měly objevit v příštím roce. Po firmách Aisan a Fujikoki je Takada také v Lounech již třetím japonským výrobcem komponentů do automobilů, který projevil zájem o pozemky v tamní průmyslové zóně.
Čtveřici japonských producentů, kteří se rozhodli investovat povodí Ohře, doplňuje výrobce světlometů do automobilů Koito Manufacturing. Náklady na výstavbu nové výrobní haly v Žatci představují zhruba miliardu korun, v průběhu čtyř let by v ní mělo najít pracovní příležitost více než 400 lidí. Japonsko se dosud rozhodlo v Česku celkem investovat přibližně 1,3 miliardy USD, čímž zaujalo druhou příčku za Německem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).