Menu Zavřít

Jarní naděje

1. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Škoda Plzeň

PRAHA (pp) – Kličkování v případě plzeňské Škody patrně skončilo. Vše nasvědčuje tomu, že konkursní správce Škody, a. s., a Česká konsolidační agentura (ČKA) vyhlásí na jaře soutěž na prodej sta procent akcií Škody Holding, která soustřeďuje klíčové výrobní podniky celého společenství. ČKA již zveřejnila inzerát, v němž hledá poradce pro prodej aktiv ve společenství Škoda. Agentura je zároveň klíčovým členem věřitelského výboru mateřské akciové společnosti. Dalšími členy výboru jsou finanční úřad a s. r. o. OCE. Stát tak vlastně kontroluje i věřitelský výbor a může řídit zpeněžování konkursní podstaty. Zkrachovalá mateřská akciová společnost kontroluje majoritní balík akcií v Holdingu a vlastní nemovitosti, v nichž podnikají jednotlivé výrobní společnosti. Spolupráce mezi konkursním správcem a ČKA je proto pro prodej tohoto majetku naprosto nutná.
Uzávěrka tendru na poradce je 18. února, 15. března má být znám vítěz. Potom by měla být Škoda Holding nabídnuta k prodeji co nejdříve. I tak je však záchrana plzeňských strojíren stále na vážkách. Výrobní podniky potřebují přístup k úvěrům na financování velkých dodavatelských projektů, přičemž banky jsou vzhledem ke konkursu mateřské akciové společnosti velmi zdrženlivé. Konkurs byl Krajským soudem v Plzni vyhlášen již loni 12. září, ale věřitelský výbor se poprvé sešel až 30. ledna letošního roku.
Škoda Holding je přitom životaschopná a očekává se, že o její akcie bude zájem. Finanční restrukturalizaci jednotlivých dceřiných společností však budou schopni dokončit především finanční investoři, kteří je pak prodají se slušným ziskem.
Nakolik budou uspokojeni věřitelé původní akciové společnosti Škoda Plzeň, je ve hvězdách. Ke konci ledna přihlásili pohledávky v celkové výši 12,5 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).